Ophokplicht kost vrije uitloop hennenhouders zo’n miljoen euro
Dat zegt voorzitter Hubert Andela van Anevei, de brancheorganisatie voor eierhandelaren en eiproductenfabrikanten. We verhandelen in Nederland ruim 10 miljard eieren per jaar. Circa 18 procent daarvan zijn vrije uitloop eieren. Van de vrije uitloopeieren was een kleine 30 procent nog beschikbaar van hennen in het oosten en zuidoosten van het land en van de jonge hennen die nog niet 16 weken opgehokt waren. Over de afgelopen twee weken praat je dan per saldo over zon kleine 50 miljoen vrije uitloop eieren die voor 2 eurocent minder zijn verkocht. De totale schade hiervan voor vrije uitloop leghennenhouders bedraagt daarom ongeveer 1.000.000 euro, rekent Andela voor.
De omzetderving voor de sector, doordat de consument iets minder vrije uitloopeieren kon kopen, telt Andela dan niet mee. Maar die laat zich ook lastig schatten volgens de voorzitter van Anevei.
Beperkte gevolgschade
In 2017 duurde het vele maanden voordat de consumentenaankopen van vrije uitloopeieren zich herstelde, na 10 weken afwezigheid van het schap. We hopen dat de gevolgschade deze keer beperkt zal blijven omdat de overschrijding van de 16 weken gelukkig beperkt bleef tot twee weken. Het vrije uitloopei is gelukkig bijna niet van het schap geweest en daarmee hopelijk niet uit het geheugen van de consument geraakt, verklaart Andela.