ABN Amro: productie kip daalt in 2018 door afschaffing POR
Hij is relatie manager agrarische bedrijven bij ABN Amro bank en na het vertrek van Wilbert Hilkens verantwoordelijk voor de pluimveehouderij. Ook zullen de komende jaren steeds meer vleeskuikenhouders overschakelen van reguliere naar langzamer groeiende kuikens, verwacht Keukens. De vraag naar kip van langzamer groeiende vleeskuikens stijgt de komende jaren, waardoor steeds meer Nederlandse vleeskuikenhouders overschakelen. Dit zorgt voor een lager productievolume aan kip. Voor 2018 voorziet ABN Amro een daling van 2 procent. Voor 2019 verwacht ABN Amro dat het productievolume gelijk blijft.
Keukens verwacht dat eierproductie in Nederland de komende jaren ook daalt doordat steeds meer leghennenhouders met verijkte kooi of koloniehuisvesting stoppen of omschakelen naar scharrel, vrije uitloop of biologisch waardoor het totale productievolume aan eieren daalt. Voor 2018 voorziet ABN Amro een stijging van 5 procent en voor 2019 een stijging van 3 procent. Door de fipronilcrisis was het productievolume in 2017 fors lager. Sinds eind 2017 zetten getroffen bedrijven weer nieuwe hennen op waardoor het productievolume aan eieren langzaam maar zeker weer op normaal niveau komt. In 2019 is de eierproductie pas weer op het niveau van 2016, zegt Keukens.
Export eieren 10 procent lager
De fipronilcrisis dreef de prijs op. Eind 2017 lag de prijs voor consumptiescharreleieren op 1,83 euro/kg; een stijging van meer dan 80 procent in een half jaar tijd. De fipronilcrisis zorgde voor behoorlijke inkomensverschillen bij leghennenhouders Een flinke daling van het inkomen voor de bedrijven die getroffen werden door de crisis, maar een flinke stijging bij de ondernemers diekonden profiteren van een hogere prijs.
De gevolgen van de fipronilaffaire nemen volgens ABN Amro in de tweede helft van 2018 af, waardoor de prijs van eieren lager komt te liggen. Nederland exporteert jaarlijks voor een miljard euro aan eieren naar het buitenland. Het gros gaat naar Europa, met Duitsland als belangrijkste bestemming. Net als bij andere voedingsproducten is het belangrijk dat afnemers en consumenten vertrouwen hebben in de kwaliteit van het product. Bij eieren is dat vertrouwen door het voedselschandaal op losse schroeven komen te staan. Het wordt voor de sector een uitdaging om datvertrouwen terug te winnen volgens ABN Amro.
Naast het overwinnen van de gevolgen van de fipronilcrisis heeft de sector een andere uitdaging: concurrentie uit andere landen. Nederland is binnen de EU nog steeds de belangrijkste exporteur van eieren, maar Polen en Oekrae winnen aan marktaandeel en de export van eieren loopt terug. In de laatste vier jaar is de uitvoer van eieren met 10 procent afgenomen.
Totale productie neemt af
Voor pluimveevlees geldt dat de wereldwijde vraag goed blijft. Maar net als bij andere sectoren ligt de nadruk met name op West-Europa, waar er weinig tot geen groei te verwachten is. Het ligt dan ook voor de hand om de exportmogelijkheden naar derde landen uit te breiden. Voor de pluimveehouderij in West-Europa is dierenwelzijn een belangrijk thema en zijn milieumaatregelen van overheidswege een punt van zorg.
Nu de POR-regeling definitief is afgeschaft begin dit jaar staan pluimveehouders ondernemers voor de vraag of ze moeten investeren in pluimveerechten, die inmiddels flink duurder zijn geworden, of hun bedrijf moeten afbouwen.
Per saldo zal de pluimveebranche door de afschaffing van de POR, waarbij ze tegen bepaalde voorwaarden maar voor de helft aan pluimveerechten hoefde te betalen, krimpen en dat betekent dat de productie in 2018 en 2019 afneemt, verwacht Keukens.