Piet Wiltenburg tevreden over bloedluis bestrijding
Legpluimveehouder Piet Wiltenburg: We hadden al jaren last van bloedluis. We hebben vanalles geprobeerd maar de bloedluizen bleven terugkomen. Wiltenburg houdt 120.000 leghennen, inclusief eigen opfok, in het Utrechtse Hekendorp.
Monitoring
Via zijn dierenarts van Avivet, kwam Piet in aanraking met de Nationale Vogelmijt Monitor, een initiatief van MSD Animal Health. Met deze monitor kun je nagaan of je een besmetting hebt en hoe fors die besmetting is, legt Piet uit. Ron Agterberg van MSD kwam hier de vogelmijtvallen plaatsen. Na onderzoek door een onafhankelijk laboratorium bleek uit de monitoring dat de eerste drie stallen te maken hadden met flinke vogelmijtbesmettingen."
Drinkwatertoediening
Piet Wiltenburg koos, in overleg met zijn dierenarts, voor een behandeling van het hele bedrijf. Stal vier en vijf hadden minder last maar het leek ons beter om het hele bedrijf tegelijk te behandelen. Dan weet je zeker dat alle luizen dood zijn, zegt de pluimveehouder.
Voor de bestrijding werrd gekozen voor een systemisch werkend anti parasitair diergeneesmiddel op basis van de werkzame stof fluralaner, Exzolt. Het grijpt aan op het zenuwstelsel van de vogelmijt alias bloedluis en doodt de mijten nadat deze een bloedmaal hebben genomen zonder nadelige effecten voor de kip.
Je dient het diergeneesmiddel toe via het drinkwater en op basis van lichaamsgewicht. Het heeft mij minder dan 20 cent per dier gekost. Natuurlijk een heel bedrag maar onderschat niet wat een luizenbesmetting voor gevolgen heeft op de productieresultaten en het welzijn van de kippen, zegt Wiltenburg. De productie en de kwaliteit van de eieren zijn goed na de behandeling en er is geen wachttermijn voor de eieren. Er ligt zelfs weer dons op de grond, dat is een goed teken."
Mijten- of bloedluisvrij
Op twee, negen en veertien weken na de behandeling bleek uit de monitoring dat het aantal mijten op het bedrijf van Wiltenburg nog steeds 0 is. We zijn nu een paar weken verder en nog steeds bloedluisvrij, zegt Wiltenburg.
Het blijft spannend of Wiltenburg mijtenvrij blijft als de buitentemperatuur gaat stijgen. Het mijtenseizoen begint met het stijgen van de temperatuur. We blijven monitoren en hopen dat we de zomer goed doorkomen. Nu hebben we 0 bloedluizen en 0 keer 0 blijft 0, lacht Wiltenburg. Natuurlijk blijft hij extra aandacht schenken aan insleep via materialen of personen.
Pluimveehouders kunnen zich gratis aanmelden voor de Nationale Vogelmijt Monitor en ontvangen dan per post een aantal vogelmijtvallen.
Kritische reacties
Bij de introductie van het nieuwe diergeneesmiddel werd er kritisch gereageerd door pluimveehouders. Piet Wiltenburg: Ik snap dat mensen kritisch reageren. MSD is al acht jaar bezig met de ontwikkeling van dit diergeneesmiddel, het is getest en toegelaten. MSD is een heel groot, wereldwijd farmaceutisch bedrijf met veel knowhow. Officier kun je het niet kopen. Wiltenburg vergelijkt de fipronilaffaire door Chickfriend en MSD met het kopen van drugs bij een koffieshop of op recept bij de huisarts.
Het diergeneesmiddel had eerder mogen komen; dat was voor de hele sector beter geweest. Maar helaas kunnen we de klok niet terugdraaien, besluit de Hekendorpse legpluimveehouder