Geslachtsbepaling in ei getest in legbroederij
De snelle en goedkope techniek brengt het voorkomen van het massaal doden van eendagshaantjes een stap dichterbij, volgens In Ovo. Het was al eerder mogelijk om aan de hand van de concentratie van het geslachtshormoon oestrogeen het geslacht van eieren te bepalen, maar deze detectiemethode duurde zon vier uur en was erg kostbaar. Hierdoor was deze techniek niet geschikt voor toepassing in een broederij. In Ovo brengt daar verandering in.
Geslachtsbepaling in paar seconden
Volgens oprichters Wouter Bruins en Wil Stutterheim is In Ovo er als eerste bedrijf in geslaagd om in een paar seconden het geslacht van het ei te bepalen. Het bedrijf heeft nieuwe stoffen ontdekt, die het geslacht op de negende dag van het broedproces prijsgeven. Deze stoffen zijn snel en relatief eenvoudig te detecteren, zegt Bruins.
De techniek is al op kleine schaal getest in een Nederlandse legbroederij en het bedrijf heeft meerdere keren hanen en hennen gescheiden laten uitkomen. De methode is in de praktijk ook snel genoeg om grote aantallen eieren geautomatiseerd te sorteren op geslacht. Het eerste prototype apparaat wordt nu ontwikkeld door In Ovo.
Belangrijke doorbraak
Dit is volgens Bruins en Sutterheim een belangrijke doorbraak omdat alleen al in Nederland jaarlijks zon 45 miljoen haantjes gedood worden omdat ze geen eieren leggen en dus niet bruikbaar zijn voor de eierproductie. Wereldwijd gaat het zelfs om 3,2 miljard eendagshaantjes.
De methode bespaart niet alleen veel dierenleed, maar is ook milieubesparend. Er hoeven minder eieren te worden uitgebroed en dat zorgt voor minder CO2-uitstoot en een lager energieverbruik. Dat levert de broederijen eveneens een financieel voordeel op.
'Begin 2018 op de markt'
Met financie steun van onder andere de Universiteit Leiden en het Ministerie van Economische Zaken is het onderzoek het laatste anderhalf jaar in een stroomversnelling gekomen. Nu zet het bedrijf de volgende stap: de bouw van een prototype sorteerapparaat.
Hiervoor is een samenwerking aangegaan met het Deens-Nederlandse bedrijf Sanovo Technology Group. Na de testen in de praktijk streeft In Ovo ernaar begin 2018 het apparaat op de markt te brengen.
In Ovo
Start-up In Ovowerd in 2013 opgericht door de destijds Leidse studenten Wouter Bruins (biologie) en Wil Stutterheim (biomedische wetenschappen). Dankzij steun van het ministerie van Economische Zaken, de Universiteit Leiden, de Dierenbescherming, de Nederlandse legbroederijen (COBK) en LTO Noord (Land- en Tuinbouw Organisatie) heeft het jonge biotechbedrijf deze nieuwe methode kunnen ontwikkelen.