‘Geslachtsbepaling in het ei op broederij in 2017 mogelijk’
Dat vertelt Wouter Bruins die samen met zijn compagnon Wil Stutterheim In Ovo uit Leiden oprichtte. In februari 2016 willen we de techniek op kleine schaal hebben getest, zegt Bruins. De voormalige biologie en biomedische wetenschapsstudenten vonden onlangs in het Deense Sanovo een partner om de machine samen mee te ontwikkelen.
Machinebouwer Sanovo is al jaren in de pluimveesector actief en heeft ervaring met vaccinatie van eieren met een naald. Die techniek komt bij onze machine ook van pas, verklaart Bruins de keuze voor Sanovo als partner.
In Ovo werkt daarnaast nauw samen met de vier Nederlandse legpluimveebroederijen. Die werken goed mee als we iets willen testen, vertelt Bruins. In welke broederij het eerste prototype getest wordt in 2017 is nog onbekend.
Financiers gezocht
Ook is de financiering nog niet rond. We zijn nog op zoek naar partners die in ons idee willen investeren, zegt Bruins. De jonge startende ondernemers kregen een bijdrage van 200.000 euro van de Universiteit Leiden en een subsidie van het Ministerie EZ van 350.000, die omgezet wordt in een lening bij succes. Bovendien ontvingen ze 10.000 euro door het winnen van de Herman Wijffels Innovatie Award van de Rabobank. Van dat geld bekostigden ze hun onderzoek.
Ook ontvingen ze 5000 euro van het Fonds Pluimveebelangen, in de vorm van de MVO Pluimveeaward 2011. Maar voor de rest ontvingen ze geen substantie bedragen uit de pluimveesector. Het verbaasd mij als relatieve buitenstaander dat er erg weinig fondsen zijn voor innovatie in de Nederlandse Pluimveesector, terwijl R&D noodzakelijk is voor de toekomst van de Nederlandse Pluimveesector, vertelt Bruins.
Punctie maken
In Ovo test de eieren door op dag acht van het broedproces een kleine punctie te maken Het geslacht is zo chemisch te bepalen. De hennetjes komen ongeveer twee weken later gewoon gezond uit. Voor de haantjes houdt het broedproces na de test op.
De afgedankte eieren zijn mogelijk te gebruiken in de productie van vaccins, diervoeders of meststoffen. In Ovo onderzoekt daartoe de technische kansen en de ruimte die regelgeving biedt.
Ruimte- en energiebesparing
In 2017 willen In Ovo en Sanovo met de machine de markt op. Het is volgens hen dan een diervriendelijk en kosteneffectief alternatief voor het arbeidsintensieve, handmatige seksen van de kuikens.
Naast op arbeid besparen de broederijen dan bovendien op energiegebruik en broedcapaciteit. De economisch waardeloze haantjes verblijven nog slechts een derde van de tijd in energievretende broedmachines.Ook gaat de hygie in broederijen erop vooruit, aangezien de kuikens veel minder handmatig hoeven worden gehandled, zegt Bruins.