Eerst geruimde pluimveehouder blikt terug
Het pluimveebedrijf van Piet en Tessa Wiltenburg is sinds augustus weer helemaal bevolkt met 100.000 leghennen en 24.000 opfokhennen. Een deel hebben ze zelf opgefokt en de rest aangekocht.
Vogelgriep
Piet: Vorig jaar sloop in de berichtgeving 150.000 hennen maar die hebben we nooit gehad. We hebben een deel van de leghennen aangekocht, geruid en een deel zelf opgefokt. Nu hebben we de helft bruine en de helft witte kippen. Bruine hennen waren in februari eerder beschikbaar. Anders hebben we altijd het overgrote deel witte kippen. De bruine zijn iets anders van karakter maar daar leer je ook mee werken."
Wiltenburg heeft de hygiënemaatregelen verscherpt.In vijf van de zes stallen was wel geen AI aangetoond maar je gaat nu toch strenger om met schoeisel wisselen en de hygiëne." De slootkant naast het bedrijf, waar eerder riet stond en wel eens eenden broeden, heeft hij afgestort met beton. AI ziet Wiltenburg als een vorm van bedrijfsrisico waar we mee moeten dealen.
Hij roemt zoon Pieter, die in goede en kwade tijden, veel helpt op het bedrijf. Tegenwoordig is Pieter te zien op de borden van Schippers met 'Passion for farming' naast diverse wegen. "Helaas niet bij ons want we wonen aan een weg waar weinig verkeer langs komt," vertelt Piet.
Hart voor de pluimveesector
Piet is al een jaar of zes penningmeester van Stichting Blij met een Ei. "De Stichting is nu veel levendiger. Het kost veel meer werk vanwege de facturering naar alle indiviuele leden. Maar de Stichting leeft, we werken met enthousiaste mensen en hebben al veel bereikt.
Laatst de beachvlaggen: ik heb er veel positiever reacties op gekregen." Zelf liet Wiltenburg zijn vrachtwagen ook beletteren met het logo van Blij met een Ei. "Reclame maken en je passie uitdragen. Daar krijg je zelf ook energie van."