ʻBoeren aan het roerʼ winnaar waterinnovatieprijs
Het project omvat de aanleg van onderwaterdrainage die is bedoeld om de bodemdaling in het veenweidegebied van de polder Spengen tegen te gaan. Aan de praktijkproef met drukdrainage werkten zeven boeren mee. Het systeem is aangelegd onder 55 ha grond.
Met het dynamische waterpeilbeheer hebben de boeren het heft in eigen handen. Dat komt door de pompput, die staat in de aangrenzende sloot. Met deze pompput kunnen de boeren de waterdruk op het drainagestelsel aanpassen. Zo kunnen boeren het grondwater- en oppervlaktewaterpeil zelf bepalen.
Ervaringen en inzicht
Met de praktijkproef hebben de boeren die meedoen aan dit project de grond goed nat weten te houden deze droge zomer. Zelf zeggen de boeren duidelijk te zien waar de drainage is aangelegd. De stukken grond zonder drainage hebben last van de scheuren in de grond waar de gedraineerde stukken dat niet hebben.
In de komende twee jaar wil de organisatie van het initiatief kijken welke invloed de drainage heeft op de kwaliteit van de gewassen en de groei van de gewassen. Verder gaan de boeren tot 2020 onderzoeken hoe de worteldiepte van gras, de draagkracht van de bodem en de aantallen weidevogels zich ontwikkelen en welk effect de drainage hierop heeft.
Dat het hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden het grondwaterpeilbeheer aan de melkveehouders overlaat, is nieuw. Dat maakt deze samenwerking tussen boer en waterschap innovatief. Vandaar de naam Boeren aan het roer. Dat de boeren nu ook daadwerkelijk aan het roer staan, levert volgens de Unie van Waterschappen, kostbaar inzicht op voor de boeren en verhoogt hun water- en bodembewustzijn.