Foodvalley krijgt 20 miljoen voor productie gezond voedsel
De overheid had de verschillende regio’s opgeroepen om mee te denken over samenwerkingen aan vraagstukken van nationaal belang. Regio Foodvalley heeft met name meegedacht over innovaties op het gebied van voedsel en heeft meerdere doelstellingen opgesteld. „Met dit geld kunnen we onze ambities voor gezond en duurzaam voedsel voor iedereen sneller en effectiever waarmaken. Foodvalley wordt de mainport op het gebied van agrifood voor heel Nederland”, stelt René Verhulst, voorzitter van regio Foodvalley.
Gezond
De regio wil voeding ontwikkelen om mensen gezond te houden of genezing te bevorderen. Bij de productie daarvan moet de luchtkwaliteit minder belast worden. Daarnaast wil Foodvalley op zoek naar nieuwe voeding als bron van eiwitten, zoals insecten. Ook heeft de regio het plan om een World Food Center op te zetten, als internationale etalage van agrifood en de voedselgezondheid. Ten slotte moet het vestigingsklimaat van Foodvalley aantrekkelijker worden, waarin bedrijven kunnen floreren en kennisinstellingen bijdragen aan wereldwijde vraagstukken.
„Wij houden ons bezig met de vraagstukken van de toekomst”, zegt Verhulst. „Wij zijn blij dat het kabinet de potentie van Foodvalley herkent. Met elkaar moeten we sneller omschakelen naar productie en consumptie van duurzaam en gezond voedsel. Dat is de deal die we met het Rijk nu verder gaan uitwerken.”