Met platform luistert SGP beter naar boer
Op het moment dat de verslaggever arriveert, zijn melkveehouder Jan Voets en Roelof Bisschop al flink in gesprek. Voets, melkveehouder uit Vlist met 60 stuks melkvee en bijbehorend jongvee op 30 bunder land in het Zuidhollandse Vlist, legt het Kamerlid uit hoe de invoering van fosfaatrechten uitpakt voor zijn boerderij. Het is een treffend voorbeeld van wat de SGP voor ogen heeft met het platform: goed geïnformeerd te worden over hoe boeren beleidsvoornemens in Den Haag in de praktijk ervaren.
Waarom is het platform nodig? Weet de SGP op dit moment niet wat er speelt op het boerenerf?
Bisschop (lachend): „Nee, dat is zeker niet het geval. Maar soms, als er plotseling iets gebeurt, heb je behoefte om snel informatie te krijgen uit het veld. Anders ben je afhankelijk van wat de overheid vertelt, en daarmee krijg je niet altijd het hele verhaal. Als oppositiepartij wil de SGP een onafhankelijke positie innemen in de Kamer, en daarvoor moet je zelfstandig tot een goed oordeel kunnen komen. Neem bijvoorbeeld de I&R-affaire. De minister sprak van grootschalige fraude, maar als je luisterde wat er werkelijk speelt, bleek dat het toch vooral om kleine verschrijvingen in de administratie ging.”
Heb je een landbouwplatform nodig om de geluiden uit de dagelijkse praktijk te horen? Die kwamen toch overal los?
Bisschop: „Nee, in dat geval hebben die verhalen ons ook zonder platform bereikt. Maar toch is dit de richting waarin je moet denken. Op het moment dat zoiets speelt, en je hebt een platform, kun je met een enkel appje iedereen bereiken en snel informatie krijgen. Zonder platform moeten we elke keer opnieuw contact zoeken, dat kost tijd en is niet handig.”
Voets: „Je moet je ook realiseren dat er weinig landbouwkennis is overgebleven in Den Haag. Daarom is een klankbordgroep noodzakelijk.”
Lees het hele artikel zaterdag 17 november in Agraaf. Nog geen abonnee? Vraag een proefnummer aan!