Boeren regelen kavelruil Utrecht in slechts drie maanden
De ene boer schuift 14 hectare op. De ander levert 16 hectare in en krijgt er in een ander deel van de polder 16 hectare voor terug. De volgende neemt 30 hectare over van een stoppende boer en zo krijgen alle dertien betrokken partijen, waarvan acht boer, deels nieuw land en nieuw toekomstperspectief voor het eigen bedrijf.
De plattegrond van ‘kavelruil Waarder-Driebruggen huidige situatie’ bestaat uit een wirwar van gekleurde vlekken. De versie ‘toekomstige situatie’ is een overzichtelijk geheel, waarbij elke kleur gecentreerd is op een plek in de polders tussen Cattenbroek en Bodegraven. Het leggen van die puzzel heeft precies drie maanden geduurd. In 2016 waren er al gesprekken gaande over een kavelruil in de aangrenzende polder het Oosteinde van Waarder, maar omdat er te weinig draagvlak was, lukte het niet om de kavelruil daar rond te krijgen.
Gelijke prijzen
Nu twee jaar later gaat het om een groter gebied en met veel meer partijen: acht boeren en vijf particulieren. Makelaar Maarten Snoek van Collette, Snoek Vastgoed & Bedrijfsontwikkeling (CSVB) kreeg de vraag voorgelegd. „Voordat ik aan het werk ben gegaan, heb ik eerst de kaders vastgesteld waarbinnen het geheel zou moeten plaatsvinden. Dat betekende dat de grondprijs voor iedereen gelijk zou moeten zijn en er geen verrekening zou komen voor bruggen, dammen enz. Met als reden dat op elk perceel wel een smetje ligt. De een heeft hoge ruilverkavelingsrente, de ander heeft meer water in een kadastraal perceel, de volgende kan geen maïs verbouwen enzovoort. Dus als je alles gaat optellen en aftrekken, kom je waarschijnlijk aan een relatief klein verschil, wat veel discussie oproept en niets oplost. Maar als kijkt hoe alle bedrijven aan waarde toenemen door een de betere verkaveling en veel toekomstgerichter kunnen werken, valt dit verschil in het niet. Wat overblijft is de ‘gunfactor’.”
Lees het hele artikel zaterdag in Agraaf. Nog geen abonnee? Vraag een proefnummer aan!
Tekst: Marjolein van Woerkom
Beeld: Susan Rexwinkel