Wetenschappers verbeteren zoektocht naar zouttolerantie gewassen
Door de nieuwe analyse van zouttolerante gewassen hebben de onderzoekers voor het eerst een oplossing gevonden voor de grote verschillen in gerapporteerde zouttolerantieniveaus tussen gewassen, rassen, locaties en jaren.
Bij de verbeterde methode om zouttolerante gewassen te identificeren gaan de onderzoekers uit van een zoutconcentratie waarbij nog 90 procent opbrengst als maat voor de zouttolerantie geldt in plaats van de gebruikelijke drempelwaarde. Deze waarde is de maximale concentratie van zout zonder opbrengstverlies. Juist dit aspect laat volgens de wetenschappers een grote variatie zien.
In het onderzoek werd een niet bij naam genoemde aardappelras onderzocht. Daaruit bleek dat het ras matig tolerant was in plaats van de gangbare opvatting dat uitgaat van matige zoutgevoeligheid. ‘Dit maakt dit ras geschikt voor teelt onder zoute omstandigheden in vele gebieden over de hele wereld’, zo concluderen de onderzoekers.
Tekst: Stefan Buning
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in de Achterhoek. Sinds 1998 werkzaam als redacteur bij Agrio. Als chef Melkvee is hij samen met zijn team verantwoordelijk voor het kritisch volgen van alles wat er in en om de melkveehouderij in Nederland gebeurt.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Salt Farm Foundation