Dirk Osinga wint de Gouden Grutto voor weidevogelbeheer
Dirk Osinga houdt op zijn Zorgboerderij Noorderhoeve onder meer melkvee en pluimvee, daarnaast heeft hij ook een kas waarin groente wordt geteeld. Hij wordt door de jury geprezen vanwege de vele manieren waarop hij aan weidevogelbescherming doet.
Plas-dras
De boer uit Schoorl zet een deel van zijn weilanden onder water, volgens Osinga ‘een voedselwalhalla voor weidevogels’. Daarnaast maait hij later in het seizoen, zodat de jonge weidevogels meer kans krijgen om te overleven. „Het aantal vogels op het bedrijf van Osinga neemt toe sinds 2015. Hij legde een raster aan om vossen weg te houden bij de meeste weidevogelrijke percelen. Ook dat droeg flink bij aan het succes”, zegt jurylid Theo de Wit.
Een goed jaar
Voor de weidevogels in het werkgebied van Water, Land & Dijken was 2018 een goed jaar. In het gebied werken 400 boeren en 500 vrijwilligers samen om de weidevogels te beschermen. Het goede weer en de bereidheid van boeren om een laagje water in sloten en plassen te zetten, zorgden voor voldoende voedsel. De telling liet een goed resultaat zien: 100 broedparen per 100 hectare.
Roofdieren
Weidevogels hebben in enkele gebieden ook te maken met vossen en roofvogels, die het gemunt hebben op de nesten. „In 2019 gaan we nog meer inzetten op het weghouden van deze soorten bij nesten”, zegt Martine Bijman, projectleider binnen Water, Land & Dijken. „Dat doen we door te kijken of preventieve mogelijkheden in andere provincies, ook in Noord-Holland zijn toe te passen. Daarnaast maken we gebruik van tips van andere agrarische collectieven en de overkoepelende vereniging BoerenNatuur.”