Aardappelbewaring is volgende uitdaging
Waren de schuren voorgaande jaren altijd vol, dit jaar heeft aardappelteler Arnout den Ouden uit Zuidland op Voorne-Putten (ZH) ruimte over. De akkerbouwer teelt op 25 hectare consumptieaardappelen. „Dat is echt het effect van de droogte. We hadden aardig wat doorwas en problemen met zwartpoot in Melody. Nu in de schuur hebben wel veel aardappelen die te makkelijk vervellen en geen hoog onderwatergewicht hebben. De bewaring vraagt dus om aandacht. Met een laag onderwatergewicht moeten we ervoor zorgen dat ze niet leeglopen.”
Klaas Schenk, lid van LTO vakgroep akkerbouw en zelf pootgoedteler, maakt zich zorgen over die bewaring. „Vooral vroege rassen zijn kiemlustig. Sommige kwamen al gekiemd uit de grond.” De bewaring wordt een behoorlijke uitdaging voor de pootgoedteler. „De warme nazomer zorgde ervoor dat we weinig gas en elektra hoefden te gebruiken, maar nu zullen telers snel de temperatuur moeten terugdraaien om ze goed te houden tot het aflevermoment in maart/april. Een goede strategie voor de bewaring is noodzaak.”
Simon Wilms uit Anna Paulowna (NH) ziet de kiemlustigheid terug in zijn eigen pootgoed. Hij teelt op 38 hectare in de Oostpolder. „We hebben in 2015 een nieuwe loods gebouwd, maar daarin heb ik maar ruimte voor 300 ton mechanische koeling. We hebben dus een tekort. Het is zoeken hoe we dat gaan oplossen.”
Tekst: Marjolein van Woerkom
Beeld: Susan Rexwinkel