Gematigd positief over waterschapsheffing
„In het huidige systeem lopen we uiteindelijk ook vast. Vandaar dat we overwegend positief zijn over een verandering van het belastingstelsel. Dat neemt niet weg dat de gevolgen voor boeren uit Amstel, Gooi en Vecht van het nieuwe systeem onacceptabel kunnen zijn. We zitten nu ongeveer op 90 euro per hectare en volgens een grove schatting kan dat makkelijk naar 250 euro per hectare omhoog schieten. Het idee van het systeem is oké, maar zulke tariefstijgingen zouden buitensporig kunnen uitpakken.”
Gelijkmatige tariefstijging
De mate van verstedelijking in het gebied van Amstel, Gooi en Vecht drijven de kosten verder omhoog voor landbouwers. Steeds minder boeren moeten de vergoeding voor hetzelfde aantal hectares ophoesten, terwijl burgers de lasten onder steeds meer mensen kunnen verdelen. „Zulke bedragen worden voor boeren steeds moeilijker om op te hoesten. We streven naar een gelijkmatige tariefstijging, maar deze verdeelsleutel maakt dat heel lastig, of beter gezegd onmogelijk.”
Bestuurlijke ruimte nadeling
Van Rijn ziet de bui al hangen als de ruimte voor het politieke bestuur van het waterschap wordt verhoogd. „We hebben die bestuurlijke ruimte geheel in ons voordeel nodig om te voorkomen dat de lasten voor boeren ineens verdubbelen. Ik ben echter bang dat de boeren in deze discussie aan het kortste eind trekken. Er is nog zoveel onduidelijk over dit plan. Waterschappen zijn verdeeld en binnen de schappen zijn er ook nog veel onenigheden. Voor onszelf is het ook lastig. Het is materie om soms echt niet goed van te worden.”