Cono Kaasmakers breidt Caring Dairy programma uit
Bovendien wordt het gebruik van glyfosaat voor Cono-boeren vanaf 2020 verboden.
Het Caring Dairy programma was tot nu toe gericht op permanente educatie, licht bestuurder Klaas Sluis toe. Veehouders konden middels het volgen van drie workshops een toeslag van 75 cent verdienen.
18 onderdelen
Daar komt nu een programma bij met 18 onderdelen waar veehouders uit kunnen kiezen. Voor elk onderdeel waar zij aan voldoen, komt er 5 cent per 100 kilo melk bij. Er kan worden gestapeld tot een maximum van 15 onderdelen. Te denken valt onder meer aan het gebruik van 100 procent groene stroom, eigen energieopwekking middels zonnepanelen, extra weidegang boven de norm, lage krachtvoerkosten en het opfokken van jongvee op het eigen bedrijf. Ook agrarisch natuurbeheer en kruidenrijk grasland worden beloond, geeft hij aan.
Glyfosaat
Het niet toepassen van glyfosaat is volgend jaar nog vrijwillig en levert dan ook 5 cent toeslag op. Vanaf 2020 wordt het gebruik (bijvoorbeeld voor het doodspuiten van grasland) niet meer toegestaan, vanwege de aanhoudende maatschappelijke discussie over het gebruik van het onkruidbestrijdingsmiddel.
Daarnaast is CONO Kaasmakers bezig om de melkstroom 100 procent Vlog te maken, oftewel vrij van genetisch gemodificeerde organismen. Vlog-melk levert 1 euro extra op per 100 kilo melk. Daarnaast biedt de kaasmaker er een weidegangpremie van 2 euro per 100 kilo melk.