Rabobank: druk op zuivelmarkt neemt toe
Dankzij de stijgende prijzen voor basiszuivelproducten zijn de Europese melkprijzen in de periode juni tot en met augustus met 4,6 procent opgelopen, tot gemiddeld 33,50 euro in augustus. Daardoor konden veehouders in de meeste regio's nog met positieve marges draaien, ondanks de opgelopen voerprijzen, aldus de bank.
Ook vanaf juli tot en met de derde week van september stegen de meeste prijzen voor basiszuivelproducten nog; zo werd Goudse kaas 4 procent duurder. De prijs voor mager melkpoeder ging met 9 procent omhoog, weipoeder werd 6 procent duurder in die weken.
Desondanks blijven de prijzen voor eiwitrijke producten nog steeds laag, vooral als gevolg van de interventievoorraden. Tijdens de laatste verkoopronde in september is krap 9.000 ton van de aangeboden 155.000 ton mager melkpoeder verkocht, voor een minimumprijs van 123 euro per 100 kilo. Sinds begin 2017 is nu ruim 140.000 ton mager melkpoeder verkocht; de resterende interventievoorraad omvat nog steeds bijna 240.000 ton. De prijs voor vol melkpoeder bleef in het derde kwartaal wel redelijk stabiel.
Prijsdruk op melkvet
De prijzen voor boter bleven de afgelopen periode op een hoog niveau, maar ze fluctueren wel. Sinds eind juli is de Europese boterprijs gestegen naar ruim 560 euro per 100 kilo in de derde week van september. De Nederlandse boterprijs is de afgelopen weken trouwens weer sterk gedaald, naar 445 euro deze week. In heel Europa is er momenteel sprake van een prijsdruk op de markt voor melkvet. Op de wereldmarkt is ook al enige tijd sprake van een dalende tendens voor de meeste basiszuivelproducten. Daarom lijkt de kans op lagere Europese melkprijzen eind 2018 en begin 2019 groter dan op hogere, aldus de bank.
Melkproductie daalt 2,5 procent
Verder verwacht de Rabobank dat de Nederlandse melkproductie over 2018 circa 2,5 procent lager zal uitkomen dan in 2017. Dit wordt toegeschreven aan een combinatie van het fosfaatrechtenstelsel, droogte en hittestress.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Pixabay.com
Bron: Rabobank