Van Dijk en De Bruin verdelen de prijzen in Hoornaar
Er was veel te zien en te beleven op het Boerenlandfeest in Hoornaar. Samen met het stralende weer zorgde dat volgens de organisatie voor 13.500 toeschouwers bij het evenement. Een aanzienlijk deel van die toeschouwers volgde de veekeuringen. Dat waren er nogal wat: een keuring van Belgische Witblauwen, Shetlandpony´s en maar liefst drie melkveekeuringen. Naast de reguliere keuring was er een keuring ‘gewoon’, waarvoor onder andere regels golden betreffende hoogtemaat en toilet en een ‘economische boerenkoe’-verkiezing. Die laatste werd gewonnen door de imponerende MRIJ-koe De Vinkenhof Danielle 95, een sterke, best bewaarde 8-jarige koe met een geweldige uier en beste benen, die als 6-jarige in 301 dagen 11.067 kg melk met 5,37% vet en 4,07% eiwit (1.045 kg vet en eiwit) produceerde.
De Bruin trapt af met vaarzentitel
In de reguliere keuring stelde keurmeester Tjebbe Huybrechts bij zwartbont een vijftal zeer scherpe vaarzen op voor de finale. Als kampioene koos hij voor Seaver-dochter Grietje 274 van de familie De Bruin uit Giessenburg, de meest complete in het gezelschap. Reservekampioene werd de messcherpe JK Darling van de familie Kolff uit Woudrichem, een Doorman-dochter met een fraai zij-aanzicht.
In de zwartbonte middenklasse had jurylid Jaap Jacobi de keuze uit een aantal toppers van nationaal niveau. De zeer fraaitypische Chelios-dochter Geertje 598 van de familie Van Dijk uit Giessenburg kreeg de kampioenstitel toebedeeld. Reservekampioene werd Lauthority-dochter Margriet 408 van De Bruin. Twee kwaliteitskoeien die uit hetzelfde hout gesneden zijn. Vooral de prachtige ribwelving en -diepte in de eerste ribben en de fraaie overgang van de schouder naar de middenhand maakte deze koeien speciaal. Derde werd Lauthority-dochter Cobi 94 van De Bruin, eveneens een kwaliteitskoe die in de uier niet minder was dan haar voorgangers, maar in de ruimte en welving in de voorhand haar meerdere moest erkennen in de twee koeien voor haar. Een toptrio.
Algemeen kampioenschap voor Van Dijk
Bij de oudere koeien streden twee uitlopende deelneemsters om de titel. De uit Groot-Brittannië geïmporteerde Sanchez-dochter Wyndford Erle van Jongsteins Holsteins uit Hoogblokland stond straalde en imponeerde met haar lengte, ruime voorhand en uitstekende uier. Windbrook-dochter Geertje 567 van Van Dijk was vorig jaar algemeen kampioene in Hoornaar en had ruim een maand geleden gekalfd. Ze pronkte met een geweldige uier. Ze is iets fijner en lichter in de voorhand dan Erle, maar haar fraaiheid en de nog beter afgewerkte, hogere en vastere uier bezorgden haar de seniorentitel. De reservetitel was voor Erle. Geertje werd later door het jurykorps unaniem uitgeroepen tot algemeen kampioene. Het was geen verrassing dat de strijd bij de bedrijfsgroepen ging tussen de groep van Van Dijk en die van De Bruin. Beide uniforme groepen met enorm veel individuele kwaliteit. De Bruin kreeg de titel voor Van Dijk.
Dubbelslag voor Van der Wel bij roodbont
De roodbonten werden gekeurd in twee klassen: jong en oud. Bij de jonge koeien (vaarzen en tweedekalfskoeien) koos keurmeester Addy Moree de goedgeuierde vaars Share Dg als kampioene, een Payball-dochter van Pieter Jan Bakker uit Dodewaard. De reservetitel was voor de goedgebouwde, harmonische Albiorix-dochter Jansje 607 van de familie De Groot uit Everdingen die twee keer had gekalfd. Bij de senioren gingen beide titels naar de familie Van der Wel uit Hoogblokland. Kampioene werd de Acme-dochter Welland Geertje 458, een lange, in de voorhand iets fijne, goedgeuierde koe met een fraai zij-aanzicht. Secondante werd de bekende, grote, lange Pleasure-dochter Welland Sien 2. Een opvallende koe bij de oudere roodbonten was Kian-dochter Nelly 355 van de familie Van Zessen uit Lexmond. De tienjarige was wat kleiner dan haar concurrentes, maar ze was foutloos gebouwd. Met haar breedte, diepte, super beenwerk en vaste, fraai afgewerkte uier combineerde ze hardheid en fraaiheid en had ze menig fan onder de toeschouwers. De titel voor de beste bedrijfsgroep ging naar Van der Wel.