Verplichte klimaatmodule in nieuw reglement voorstel FrieslandCampina
„Het is belangrijk dat we inzichtelijk krijgen hoeveel broeikasgassen bij de productie van melk vrijkomen”, vindt coöperatievoorzitter Frans Keurentjes. „We weten wel dat we in Nederland de minste broeikasgassen per geproduceerde liter melk uitstoten, maar met deze klimaatmodule kunnen we afnemers straks echt laten zien hoe klimaatvriendelijk we produceren.”
‘Niet veel extra werk’
Volgens Keurentjes is het niet veel extra werk om de module in te vullen. „De meeste gegevens zijn automatisch in te laden. Zie het als een belastingaangifte. Daar moet je ook een paar extra aanvullende gegevens invullen. Zo werkt dat straks bij de module klimaat ook.”
De module klimaat wordt opgenomen in een compleet vernieuwde Foqus Planet, waaruit de module ‘Celgetal’ en ‘Energie' verdwijnen. „Het celgetal van het gemiddelde lid is inmiddels zo laag dat dit geen ontwikkelspeerpunt meer is”, licht Keurentjes toe. „En energie komt terug in de module klimaat.”
Planet proof melk
Het maximaal aantal te verdienen punten in FrieslandCampina’s module ligt straks op 120 punten, verdeeld over drie pijlers; Diergezondheid & dierwelzijn, biodiversiteit en dus klimaat. De boeren met de hoogste scores op deze pijlers, die ook nog aan weidegang doen, komen in aanmerking om deel te nemen aan de Top Zuivellijn. Die lijn wordt als het goed is verkocht onder het ‘Planet Proof’ keurmerk, dat wordt ontwikkeld door stichting milieukeur. „Dat keurmerk is niet exclusief voor FrieslandCampina”, vertelt de coöperatievoorzitter. „Eén sterk keurmerk, waarvan ook andere zuivelfabrieken gebruik kunnen maken, is sterker dan een keurmerk voor iedere melkfabriek apart. Dan ziet de consument door de bomen het bos niet meer.”
Niet Kodak volgen
De nieuwe plannen houden meer rekening met de wensen en ontwikkelingen in de maatschappij, vindt Keurentjes. „We willen niet Kodak achterna. Die produceerden steeds goede fotorolletjes, maar hadden geen oog voor veranderende vraag in de markt. Vernieuwing is nu eenmaal nodig, ook in de melkproductie. Vroeger redeneerden we ‘Van gras tot glas’, maar tegenwoordig moeten we ook ‘Van glas tot gras’ kijken en oog hebben voor de hele keten. Dat betekent overigens niet dat we alle eisen van de maatschappij zomaar inwilligen in onze reglementen. Wanneer er onrealistische eisen komen, zoals recent met de ‘kalf-bij-de-koe-discussie’, moeten we met onderzoeken onderbouwen waarom het niet verstandig is om de eis in reglementen op te nemen.”
Twee keer per jaar boete
Het melkgeldreglement – dat eerder dit jaar nogal wat stof deed opwaaien, omdat veehouders niet meer ongeremd melk konden leveren voor de garantieprijs zonder boete – is doorontwikkeld ten opzichte van het voorstel van het voorjaar. Zo is nu duidelijk dat vanaf 2019 op melkweb zichtbaar wordt hoe het collectieve melkaanbod van de coöperatie zich ontwikkelt. Verder kan FrieslandCampina onderscheid maken tussen verschillende melkveehouders, wanneer er naar melk van bepaalde boeren meer vraag is. Wanneer de marktvraag voor bijzondere melkstromen groter is dan het melkaanbod, wordt eerst gezocht naar nieuwe melkveehouders, die ook voor deze melkstroom zouden kunnen produceren. Wanneer dat niet lukt, krijgen bestaande leveranciers van deze bijzondere melkstroom extra groeiruimte.
Er is ook duidelijkheid over de afwikkeling van de 10 cent boete voor de melk, die geproduceerd wordt boven de referentie plus de marktgroei. De verrekening van die boete vindt twee keer per jaar plaats: met de uitbetaling van de interim-uitkering en met de uitbetaling van de rest van de prestatietoeslag.
Praten helpt
Op de vraag of het bestuur gefrustreerd raakt van alle negatieve berichtgeving rond de nieuwe plannen, antwoordt Jeroen Elfers, directeur Cooperative Affairs van FrieslandCampina ontkennend. „Als ik ergens frustratie over heb, is het dat het moeilijk is om ieder individueel lid te bereiken met onze plannen. Vaak is het zo dat de ontevreden leden die wél met ons in gesprek gaan, na afloop veel meer begrip hebben voor de plannen.”
In de najaarsbijeenkomsten van de coöperatie – die 17 oktober starten – wordt over het vernieuwde voorstel gestemd.