VanDrie: nog dit jaar kalfsvlees naar China
Dat meldt het Financieele Dagblad, dat sprak met directeur Henny Swinkels. 'China wordt de grootste markt buiten Europa', aldus Swinkels.
China zat jarenlang op slot voor Nederlands rundvlees, sinds de BSE-uitbraken eind jaren 90. Het vergde 15 jaar aan onderhandelingen, maar in april dit jaar slaagde de Nederlandse kalfsvleessector erin om als eerste land in Europa toegang te krijgen tot deze markt. Het wachten is nu op de Chinese inspectie van de bedrijven van de VanDrie Group in Nederland. Daarna kan het snel gaan, verwacht Swinkels.
Vleesconsumptie stijgt
Voorlopig geldt de openstelling alleen nog voor kalfsvlees. Op zich eten de Chinezen weinig kalfsvlees, maar de vleesconsumptie als zodanig vertoont wel een stijgende lijn, met het toenemen van de welvaart. De kalfsvleessector gaat daarom investeren in voorlichting en promotie.
Ook in Nederland is de kalfsvleesconsumptie niet groot. Het leeuwendeel wordt geëxporteerd naar Italië, Duitsland en Frankrijk. De Amerikaanse markt ging in 2016 open voor Nederlands kalfsvlees; daar gaat vanuit VanDrie wekelijks 20 tot 30 ton naar toe. De Amerikanen hanteren echter strikte importquota, dus een verdere exportgroei zit er voorlopig niet in, aldus het FD.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: FD