Varkens in Nood eist permanent cameratoezicht slachthuizen
Op een enkele geconstateerde uitzondering na voldoen de Nederlandse roodvleesslachterijen aan de dierwelzijnseisen. Dit blijkt uit de door de NVWA gepresenteerde inspectieresultaten over de tweede helft van 2017. Bij monde van Frederiek Schouten zegt Varkens in Nood blij te zijn met deze openbaarmaking door de NVWA. „En de hoge scores, met vele l00 procent dierwelzijnsmeldingen, zijn zeker positief. Maar het betreft slechts momentopnamen. Zo plaatst een dierenarts, die jarenlang bij de NVWA werkte, vraagtekens bij deze controles. Soms zijn het aangekondigde inspecties”, weet Schouten. Ze kondigt aan dat haar organisatie er bovenop blijft zitten. „Zo blijven we pleiten voor permanent cameratoezicht in de slachthuizen, zodat onafhankelijke partijen toezicht kunnen houden op het slachtproces. Komende dinsdag 4 september bieden we een petitie van deze strekking aan de leden van de Tweede Kamer.” De organisatie hoopt dat deze dan door 30.000 personen is ondertekend.
Rustiger slachtproces
Volgens Varkens in Noord is cameratoezicht een kleine, maar belangrijke stap voorwaarts. Het zal ervoor zorgen dat het slachtproces rustiger gaat, zoals bijvoorbeeld het uitladen van de dieren. Ook zullen de omstandigheden in de verdovingskamers in beeld worden gebracht. Bij het succes zijn echter wel kanttekeningen te plaatsen. Ten eerste moeten de beelden gecontroleerd worden, bijvoorbeeld door de NVWA en/of een andere instantie. De tweede kanttekening is het belang van geluid bij de videobeelden. De beelden zién is niet voldoende, het geluid erbij is essentieel. In een rustige omgeving zijn de dieren een stuk kalmer; ze zijn minder gestrest en minder snel in paniek. Dieren die pijn hebben of angstig zijn uiten dat via geschreeuw of gekrijs. Opnames met geluid zijn daarom essentieel en bovendien is geluid een goede manier om grote hoeveelheid data door software te laten beoordelen. Als het geluid boven een bepaalde drempel komt, dan weet je dat er iets mis is, stelt Varkens in Nood.