COV positief over Naleefmonitor slachterijen
De deze week door de NVWA openbaargemaakte naleefmonitor roodvleesslachterijen geeft de naleving weer van de regels op het gebied van dierwelzijn en hygiëne. De COV heeft kennis genomen van de nieuwe Naleefmonitor van de NVWA, waarbij controlegegevens rond dierenwelzijn en hygiëne nu ook per bedrijf openbaar zijn gemaakt. De COV onderstreept dat ze voorstander is van meer transparantie om zo het consumentenvertrouwen een extra impuls te helpen geven. Volgens het COV is het positief dat duidelijk is hoe goed ondernemingen in de regel presteren en waar individuele bedrijven wellicht nog puntjes op de i moeten zetten. Het publiceren van gegevens op bedrijfsniveaus vergt wel extra zorgvuldigheid in het trekken van algemene conclusies, waarschuwt COV voorzitter Jos Goebbels. Volgens Goebbels moet het niet zo zijn dat een negatieve uitslag gebaseerd op één controle bij één bedrijf maatgevend wordt voor het beeld van de hele bedrijfstak rond de algehele naleving van wet en regelgeving.
Geen misstanden
Uit een bestudering van de Naleefmonitor roodvleesslachterijen constateert de COV dat 99 procent van alle slachtdieren voor ruim 95 procent verwerkt wordt binnen strikte eisen ten aanzien van hygiënisch slachten. Positief vindt de COV dat geconstateerde tekortkomingen, onder het permanente toezicht van de NVWA, ter plekke direct gecorrigeerd worden met het oog op een onberispelijk product. Goebbels: „Ik ben niet alleen trots op de resultaten, maar met name ook op het feit, dat onze slachterijen als eerste binnen de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie deze monitoringsgegevens openbaar hebben, en dat bovendien als eerste en dus enige land binnen Europa.” Goebbels is tenslotte verheugd over de goede scores rond dierenwelzijn. „We zijn in de afgelopen jaren geconfronteerd met allerhand videomateriaal en tal van maatschappelijke discussies. In die zin is het prettig dat de Naleefmonitor aantoont, dat geen sprake is van misstanden en dat de NVWA bevestigt dat het dierenwelzijn in de bedrijfsprocessen goed is geborgd.”