‘Kritiek op ViN rapport niet hard gemaakt’
„Na het verschijnen van het rapport heeft de POV de Gezondheidsdienst (GD) gevraagd om dit rapport kritisch te lezen en van commentaar te voorzien”, gaat Schouten verder. „De resultaten hiervan staan in het rapport ‘Huidige situatie varkensgezondheid in Nederland’. De conclusie: ‘(Er) kan gesteld worden dat de beschreven data en feiten in het rapport over het algemeen kloppen, echter missen deze in veel gevallen de relatie of associatie met het houderijsysteem en daarmee met de eindconclusie van het rapport.’ De GD is dus met ons van mening dat de feiten en data, anders dan Ubbink schrijft, gewoon kloppen."
Schouten geeft wel aan dat sommige kritische kanttekeningen van de GD kloppen. „Ons rapport geeft de kale feiten, maar onze campagne legt daarna een verband met het houderijsysteem. Die relatie is voor veel aandoeningen wel degelijk juist; zoals luchtwegproblemen, oor- en staartbijten, schouderabcessen, kreupele zeugen. Maar inderdaad voor sommige aandoeningen niet, waaronder worminfecties bijvoorbeeld die meer voorkomen bij biologische bedrijven. Ubbink stelt, zonder goede onderbouwing van zijn kant, dat de feiten in ons rapport niet kloppen. Hij wordt daarin echter tegengesproken door de GD en indirect dus ook door de opdrachtgever POV.”
Verouderde informatie
Schouten: „In het artikel staat dat wij gebruik maken van ‘…oude tot verouderde gegevens en dat op basis van een enkel onderzoek met oude gegevens geen conclusies kunnen worden getrokken over de huidige varkenshouderij…’. Wij gebruiken altijd zo recent mogelijke onderzoeken. Zo is het onderzoek naar maagwandaantasting uit 2017, en dat naar longontsteking en pleuritis uit 2013 en deze zijn geverifieerd met recente slachtlijnuitslagen. Het onderzoek naar osteochondrose komt uit 2016 en niet alleen wij, maar ook de sector maakt zich zorgen over de huidige toename van PED- en PIA-problematiek.”
Net als de GD zou Varkens in Nood ook graag een actueel beeld willen hebben van aandoeningen die al een aantal jaar niet zijn onderzocht, zoals kreupelheden in relatie tot huisvestingssysteem en het actuele percentage schouderzweren. „Dat komt in Nederland nog relatief veel voor, terwijl een land als Denemarken daar aan de slachtlijn heel streng op controleert! We juichen het toe dat POV met de GD overweegt om nieuw onderzoek te doen naar blaasontstekingen bij zeugen. We hopen dat dit snel van start kan gaan. Het door ons gebruikte cijfer van 10 procent van de zeugen komt overigens onder andere uit een artikel van GD uit 2011.”
Huidige situatie
Tot die nieuwe onderzoeken zijn uitgevoerd, gebruikt ViN de beschikbare gegevens zolang die volgens de stichting nog steeds een goed beeld geven van de huidige situatie. „Zo is de groei van vleesvarkens alleen maar toegenomen in de afgelopen jaren, dus de problemen als gevolg van snelle groei zijn vast niet afgenomen. Boerenlogica noemen we dat. De gegevens die we samenvatten in een rapport gebruiken we om consumenten voor te lichten over wat er gebeurt in de varkenshouderij. We willen ze wijzen op hun verantwoordelijkheid ten opzichte van de varkens. We willen ze beïnvloeden om zelf met hun portemonnee het verschil te maken, zodat varkens een beter leven krijgen. We willen met onze rapporten nooit boeren zwart maken, maar we willen wél de leefsituatie van Nederlandse varkens onder de aandacht blijven brengen.”
Schouten geeft in de reactie vervolgens aan waar de motivatie van ViN ligt om kritiek te uiten op de varkenshouderij: „Wij vinden dat deze intelligente, sociale, fantastische dieren een beter bestaan verdienen. Dat ze het recht hebben op een leven waarin ze niet ziek worden van hun huisvesting of gewond raken door hun ligplaats. Dat ze kunnen wroeten en een nest kunnen bouwen omdat dat extreem belangrijk voor ze is. Dat ze net zo lang bij hun moeder mogen blijven tot ze zonder darmproblemen bij haar weg kunnen.”