Peter Vroegindeweij: ‘bewaring van uien vraagt extra aandacht’
Proef op de som
Vroegindeweij wil met zijn test akkerbouwers niet verontrusten maar vooral attent maken op de noodzaak om hun oogstproduct goed in de gaten te houden. Bij uien die langer in het zwad hebben gelegen, is de kleur eraf. “Bij veel partijen is er niets aan de hand en gaat het goed. Maar er zijn ook partijen geoogst, die extra aandacht vragen. Wij blijven daar op hameren, om te voorkomen dat de teler niet voor onverwachte problemen komt te staan.”
Zelf nam hij de proef op de som met 100 uien, meegenomen bij een teler. De helft was voor de regen geoogst en lag in de bewaring, de andere helft raapte hij uit het zwad van het land. “De teler zei zelf tegen mij dat hij bij het klappen een zure lucht rook.”
In de hotbox
Peter halveerde de twee groepen uien (voor en na de regen) en legde ze in de hotbox. Daarin heerst een constante temperatuur van 27-28 graden Celsius en 95 procent luchtvochtigheid. “Dat zijn ideale omstandigheden voor schimmels en bacteriën.” Van schimmelvorming hadden de ‘na-regen’ uien geen last, maar bacteriën ontwikkelden zich wel. Vroegindeweij benadrukt dat deze verschillen zich beslist niet in alle gevallen zullen manifesteren. “Wat ik hiermee vooral wil zeggen: houd je partij in de gaten! En wie twijfelt over de beste aanpak, kan contact opnemen met een van onze accountmanagers."
Scherp controleren
Uien die nat in het zwad liggen, kunnen bedreigd worden door fusarium en bacteriën. Controleren op aantastingen is op zich niet zo moeilijk. “Loop de hoop op, snijdt een paar uien door en leg ze er bovenop. Als er schimmel op komt, is de partij niet voldoende droog.” De remedie is ervoor zorgen dat de natte partij droog wordt. “Ik zeg, zet de kachel erbij en veel lucht erop. Het vocht moet zo snel mogelijk worden afgevoerd. Goed drogen en regelmatig ventileren onder geschikte omstandigheden is dan nodig.”
Een ander fenomeen dat zich kan voordoen als uien lang onder vochtige omstandigheden op het land liggen, is watervel-ontwikkeling. Ook hier is goed drogen en ventileren in de bewaring van belang.
Tekst: Henny Lenkens
Beeld: Peter Vroegindeweij