Ook NAJK-akkerbouw ziet aanknopingspunten
Overnamefonds goede zaak
Het aangekondigde bedrijfsovernamefonds vindt hij voor jonge akkerbouwers een goed plan. Dat er een dalende trend is in het aantal bedrijven, dat is een autonoom proces. Maar als een jonge boer wil overnemen, moet dat volgens Doeko worden gestimuleerd. “Net als in andere sectoren is de bedrijfsovername een lastig punt. We hebben nog niet gehoord hoe het precies wordt ingevuld, maar we hopen dat het de bedrijfsovername stimuleert.” Het kan in zijn ogen ook bijdragen aan het doorzetten van kennis en innovatie.
Sluiten van kringlopen
Van ’t Westeinde staat ook vierkant achter het idee om kringlopen sluitend te maken. Maar dan moeten de voorwaarden ook kloppen. “We zien een afname van bodemvruchtbaarheid en dat is wat we niet willen.” Daar moet een doorbraak komen, vindt hij. “Er moet meer ruimte komen in de mestwetgeving. We moeten meer bodemverbeteraars kunnen brengen, meer organische stof of vaste mest.”
De jonge akkerbouwer vindt dat de sector ook een rol kan spelen bij de klimaatopgave van Nederland, door terugdringing van CO2. “Het biedt kansen voor de akkerbouw door CO2 te binden in de bodem. Dat heeft de voorkeur voor bijvoorbeeld mestvergisting.”
Veredeling stimuleren
Dat de regering zich binnen Europa gaat inzetten voor de toepassing en toelating van nieuwe veredelingstechnieken zoals Crispr Cas9, daar kan Van ’t Westeinde helemaal achter staan. Het past prima bij de doelstelling om in 2030 een ‘weerbaar teeltsysteem’ te hebben. “Naast een gezonde bodem vormt de verdeling daarbij een belangrijke factor.
Tekst: Henny Lenkens
Beeld: Fotoarchief Akkerwijzer