Jongveeweiden vertoont dalende trend
Campagne voor weidegangpremie voor jongvee

Met kleurrijke tekeningen en krachtige boodschappen zullen ze, samen met kalfje Bertha, benadrukken dat buiten lopen niet alleen goed en gezond is voor kinderen, maar ook voor kalveren. Jongveeweiden wordt onder de aandacht gebracht als een manier om tegelijkertijd het dierenwelzijn te bevorderen én de ammoniakuitstoot te verminderen.
Volgens de initiatiefnemers – de werkgroep Meerweiden – houden steeds meer melkveehouders hun jongvee permanent binnen. ‘Dit staat haaks op de wens om het dierenwelzijn te verbeteren en om de melkkoe in de wei te houden. Een koe die als jongeling niet heeft leren grazen, krijgt het als volwassen koe moeilijk in de wei’, zo stellen zij in het persbericht. De campagne is daarom getiteld ‘Jong gegraasd, oud gedaan’.
Weidegangpremie
Tot nu toe wordt alleen het weiden van melkkoeien gestimuleerd en beloond met een weidepremie, aldus de werkgroep Meerweiden. Voor jongvee is die premie er niet. Aanbevelingen aan NZO en ZuivelNL zijn daarom onder meer dat het noodzakelijk is een weidepremie op te zetten voor jongvee. ‘Zo’n financiële prikkel heeft destijds ook gezorgd dat melkveehouders weer koeien gingen weiden', stellen de initiatiefnemers.
Verder luidt de aanbeveling aan de sectororganisaties dat zij in hun beleid en communicatie meer aandacht moeten besteden aan het stimureleren van jongvee weiden. Het woord ‘jongvee’ komt nu niet eens voor op de sites van beide organisaties, zo betreurt de werkgroep. De kinderen vragen daarom vanmiddag met kalfje Bertha symbolisch aadacht voor het in hun ogen ‘vergeten kalf’.
Lagere ammoniakemissie
Jongveeweidegang levert niet alleen blije dieren op, maar draagt ook bij aan lagere ammoniakemissies, benadrukt de werkgroep Meerweiden. 'Jongveeadviseurs merken dat boeren best bereid zijn om jongvee buiten te laten lopen. Maar zij stuiten op praktische en financiële barrières. Het ministerie zet vooral in op technische stalaanpassingen om ammoniakuitstoot te verminderen. Natuurlijke oplossingen zoals weidegang worden nauwelijks gestimuleerd of erkend.' Dat vinden de initiatiefnemers een gemiste kans.
Met de actie willen ze het landbouwministerie oproepen om meer ruimte te bieden aan natuurlijke oplossingen voor stikstofreductie. Jongveeweidegang biedt boeren de mogelijkheid om met relatief eenvoudige aanpassingen bij te dragen aan reductie én dierenwelzijn. Door dit als serieuze maatregel te erkennen, kan het ministerie aansluiten bij de eigen ambitie: ruimte bieden voor diverse duurzaamheidsstrategieën en doelsturing.
"Door melkveehouders financieel te ondersteunen met weidepremie kunnen we jongveeweidegang stimuleren", aldus de initiatiefnemers. "Zo leveren we een bijdrage aan zowel ammoniakreductie als dierenwelzijn.”
Beleid
De initiatiefnemers roepen beleidsmakers en sectororganisaties op om gezamenlijk te werken aan een oplossing. "We vragen het ministerie en de sector om samen met boeren beleid te maken dat jongveeweidegang actief stimuleert. Laat de toekomst van jongvee niet binnen staan!" De kinderen benadrukken hoe belangrijk dat is: "Kalfjes horen buiten te spelen, net als wij!"
Stichting Weidegang en het Convenant Weidegang (Duurzame Zuivelketen) worden schriftelijk benaderd namens de kinderen en jongveeadviseurs. Ze roepen deze organisaties op om jongvee weiden op te nemen in hun organisatiedoel.