
Beheer zwarte kraai weer mogelijk in Zuid-Holland

Zwarte kraaien mogen gedood worden door middel van het (luchtdruk)geweer. Ook mogen de vogels gevangen worden met een vangkooi om vervolgens gedood te worden met een luchtdrukgeweer.
Coalitiepartij BBB zette de afgelopen weken flink wat druk op het eigen provinciebestuur om de vergunning voor het beheer van de zwarte kraai voor de start van het weidevogelbroedseizoen te regelen. Provinciale Staten namen daar ook een begin maart een motie over aan.
Onderbouwing
De vergunning is verleend op basis van een literatuuronderzoek door Van Bommel Faunawerk en de geregistreerde predatiegegevens van de provincie Zuid-Holland en de FBE Zuid-Holland. Hieruit blijkt dat de boerenlandvogels het zwaar hebben en dat predatie het herstel van de populatie van verschillende weidevogels nog steeds in de weg staat.
Als voorbeeld van teruggang van het aantal weidevogels, wordt de grutto genoemd. Zo'n vijftien procent van de Nederlandse gruttopopulatie verblijft in Zuid-Holland. Waar dat er in het verleden nog zo'n vijfduizend broedparen waren, zijn dat volgens de laatste schatting van Sovon uit 2024 zo'n 3.500.
Uit gegevens van de Faunabeheereenheid en de Boerenlandvogelmonitor blijkt dat de zwarte kraai de meest waargenomen predator is. De vogel heeft het gemunt op zowel de nesten als kuikens van de weidevogels. Daarom is er voldoende onderbouwing volgens de omgevingsdienst om nu een vergunning voor beheer af te geven.
Eerder beheer
De vergunning geldt van 30 december tot en met 1 juni. Uit onderzoek blijkt dat in die periode het meest effectieve beheer plaats kan vinden. 'Door eerder te starten en het beheer te continueren na de optimale periode (tot en met juni) wordt genoeg tijd geboden aan de uitvoerders om binnen het beheergebied te streven naar een lage stand van de zwarte kraai, waarna het gebied vrijgehouden kan worden.'

Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: PXhere
Bron: Omgevingsdienst Haaglanden