Superboeren een succes, maar de ‘super’ moet geënthousiasmeerd blijven worden

In een loods van Dick Schaap, van de gelijknamige groenten en fruit groothandel die de distributie van deze pilot op zich neemt, werd op 3 april de pilot geëvalueerd. Een loods vol met ongeveer 100 bezoekers. De deelnemende supermarkten waren niet aanwezig. Onduidelijk is hoeveel mensen er vanuit andere supermarkten wel in de groentenloods zaten, maar volgens Carlo Verhart van Voedsel Verbindt waren het er ‘in ieder geval te weinig, maar meer dan vorig jaar’. Volgens hem waren er verder ongeveer 30 agrariërs, rond de 10 geïnteresseerden vanuit de voedselketen, vijf vanuit de foodservice en ‘allerlei mensen vanuit beleid en bestuur’ aanwezig.
Persoonlijk contact
Bart Fischer, retaildeskundige, introduceerde bij de vijf deelnemende supermarkten een lokaal schap met een Noord-Hollandse uitstraling. Er werd gekozen voor onderscheidende producten zoals kaas, spruitjes op stam en een bietentrio. Zijn conclusie: lokale producten in de supermarkt verkopen kost tijd. De werelden van de supermarkten en de boeren met elkaar te verbinden vraagt veel tijd en inzet. Een supermarkt heeft bijvoorbeeld een automatisch bestelsysteem. Als je daar als lokale producent tussen wil komen, moet je bellen. Dick Schaap deed dat. Hij heeft met zijn team, dat vele telefoontjes heeft gepleegd, er hard aan gewerkt om de supermarktmanagers te enthousiasmeren voor producten uit de regio.
Voor echte impact moet je op het hoofdkantoor zijn
De vijf deelnemende supermarkten worden allemaal gerund door fransizers van Jumbo en Plus. Fischer legt uit dat het contact met andere supermarkten stroef verliep, of dat de supermarkten voor een dergelijke pilot niet open staan. Bij Albert Heijn bijvoorbeeld, mogen francize ondernemers niet zelfstandig verse producten inkopen. In de pilot is er gekozen voor onderscheidende producten, maar om ‘echte volumes te draaien’ moet je volgens Schaap toch op het hoofdkantoor zijn. „Het wordt tijd dat de categorymanagers wakker worden en er echt voor willen gaan”. Met een dikke knipoog naar wat zich nu tussen Amerika en de rest van de wereld afspeelt, suggereert de vrolijke en optimistische Schaap ook een provinciale importheffing van 20 procent.
In de stad een groter succes
Jumbo Nieuwe Niedorp en een Jumbo in Purmerend zijn na twee weken gestopt met de pilot. Jumbo in Diemen en Oostelijke Handelskade in Amsterdam gaan door. Opmerkelijk is dat supermarkten in de stad een groter succes hebben behaald. Fischer kon dit succes niet verklaren, al ligt het volgens hem wel voor de hand dat er buiten de stad al meer lokale producten op allerlei andere wijze worden aangeboden. Fischer liet in zijn presentatie zien dat er tot 240 producten per week per winkel zijn verkocht. Vooral in het begin van de pilot liep de verkoop goed.
Communiceren werkt
Pelle Nijdam runt samen met zijn vader en schoonzus 4 Ekoplaza’s in Noord Holland en vertelde over het succes van BioDichtbij. „Voor ons is biologisch uit de regio verkopen niks nieuws. Dat doen we al 40 jaar. Maar één ding deden wij niet goed: communiceren. Met het merk Biodichtbij doen we dat nu wel en je ziet: wij hebben een stabiele omzetgroei van 30 procent in AGF. Veel communiceren werkt.” In het project Superboeren gaat het niet specifiek om biologische producten. Nijdam benadrukt echter dat biologisch extra onderscheidend kan werken, omdat het ‘het hoofd kan bieden aan de problemen waar de maatschappij nu voor staat.’ Hij noemt het verlies van biodiversiteit en waterkwaliteit en de huidige stikstofproblematiek als voorbeeld.
Klaar voor de uitrol
Zoals Fischer zelf zei, is de pilot in ‘de slechtste tijd van het jaar’ opgezet. Er waren immers de afgelopen periode weinig verse producten voorhanden. Nu de lente en zomer voor de deur staan kan het aanbod worden uitgebreid en zal het project verder worden uitgerold.