Wiersma laat zich niet door Kamer opjagen voor oplossing stikstofprobleem

Harm Holman (NSC) vroeg minister Wiersma, net als bij eerdere debatten, om spoed in het stikstofdossier. De enige oplossing voor het stikstofprobleem die voor de rechter standhoudt, stelde hij, is het reduceren van de stikstofuitstoot.
Thom van Campen (VVD) zat op dezelfde lijn. „De stikstofkraan moet dicht”, stelde die. „Er is geen ruimte meer voor andere keuzes.”
De oppositie was negatiever. „Wij zitten hier met een minister die het probleem niet gaat oplossen”, zei Laura Bromet (GL-PvdA). „Het kabinet doet niets en schuift zaken voor zich uit”, stelde Anne-Marijke Podt (D66). „We krijgen van het kabinet veel papier, veel gemiste deadlines, veel gekibbel en weinig oplossingen. Wanneer komt het stikstofplan nu eindelijk?”
„Wat heeft de Commissie-Schoof tot nu toe opgeleverd?” vroeg Eline Vedder (CDA) rhetorisch. „De mededeling dat het stikstofprobleem toch wat ingewikkeldeer is dan gedacht. Had hij dat maar gezien voordat dit kabinet al bestaande stikstofmaatregelen had geschrapt en geld in de prullenbak had gegooid.”
Coalitiegenoot Caroline van der Plas (BBB) vond al die haast waar anderen om vroegen echter niet nodig. Zij ziet liever een goede dan een snelle oplossing, zei ze. „De ministeriële commissie is bezig”, zei ze. „Laten we dat proces niet verstoren.”
Bus
Vedder vergeleek de coalitie daarop met een bus die richting afgrond rijdt. „De helft van de coalitie zit achter het stuur en rijdt het liefst zo lang mogelijk rechtdoor omdat ze geen beslissing durft te nemen”, stelde ze. „De andere helft zit achter in de bus en roept: “Sturen! Sturen!”, maar blijft wel vrolijk in de bus zitten.”
Van Campen gaf aan voorlopig niet uit die bus te willen stappen. „Het is geen geheim dat er twee partijen zijn die het probleem vooral via de wetgeving willen oplossen”, zei hij, „en dat twee andere partijen zeggen: ‘Ja, wetgeving is belangrijk, maar ondertussen moet ook emissie gereduceerd worden.’” Hij wees op een groeiend aantal Kamermoties die het kabinet volgens hem het goede pad opsturen.
Hoge druk
In antwoord op de vragen uit de Kamer vertelde minister Wiersma dat de ministeriële commissie stikstof hard werkt. „Het traject is complex en vindt onder hoge druk plaats. We werken nu in een een heel kort tijdsbestek om te zorgen dat vergunningverlening weer op gang komt.” Op de vraag wanneer die commissie dan met een plan van aanpak kwam, vertelde ze dat ze nu in de besluitvormingsfase zitten. „Ik ga ervan uit dat we voor het eind van de maand een grote stap gezet hebben.”
PAS-melders
De Kamer wilde ook weten wanneer Wiersma met een oplossing voor de PAS-melders zou komen. „Naar mijn mening heeft de minister die vogelvrij verklaard”, zei Bromet. Holman wees op de MOB, die eerder gezegd had met een tsunami aan handhavingsverzoeken te gaan komen. „Wat gaat de minister daaraan doen?” vroeg hij.
Wiersma antwoordde dat het inderdaad een hard gelag was dat er in zes jaar tijd nog geen oplossing is gekomen voor de PAS-melders. „Het is twee kabinetten niet gelukt om de PAS-melders te helpen”, zei ze. „Die vorige kabinetten probeerden dat met een one-size-fits-all aanpak, en met uitkoopregelingen, de LBV en de LBV-plus, die de uitstoot moesten verminderen.” Maar de rechter had bepaald dat de stikstofruimte die daarmee gecreëerd wordt, eerst naar de natuur moet gaan, zei ze – het additionaliteistvereiste. Daarom probeert dit kabinet nu via een maatwerkaanpak deze boeren naar een legale situatie te helpen. Maar dat zal niet binnen een paar maanden geregeld zijn.
Wiersma pareert berichten dat zij 'op de rem staat'
In de afgelopen dagen verschenen berichten in de media dat minister Wiersma oplossingen voor de stikstofcrisis in de weg zou staan. Collega-ministers hadden laten lekken dat zij obstructie pleegt in de stikstofcommissie, dat zij daar ‘alles blokkeert’ omdat ze geen maatregelen durft te nemen die boeren pijn doen.
In het debat met de Kamer ging Wiersma in op die berichten. Volgens haar klopt het allemaal niet. Zij herkent het beeld niet dat zij op de rem zou trappen. Wel spreekt ze van 'een gezonde discussie'. “Er zitten ministers in die commissie die allemaal een eigen standpunt hebben”, vertelde zij. En dat van haar is dat het opkopen van boeren niet nodig is, dat als de agrarische sector de ruimte krijgt om te bewegen en zelf oplossingen te zoeken, dat die dat ook zal doen. „Voor mij gaat het erom om ondernemers die niets verkeerd gedaan hebben, perspectief te bieden.”