Kersverse stichting Fieldlab Groene Hart (FLGH) gaat 120 boeren helpen met monitoren en borgen van innovaties

Deze boeren gaan aan de slag met één van de zes ontwikkelrichtingen van het Fieldlab Groene Hart, dat zich sinds kort officieel een stichting mag noemen. Het gaat om extensivering, management & low cost, management & (high) tech, mestverwaarding met terugwinnen van toepassingen, mestverwaarding via het produceren van groengas en alternatief grondgebruik. Het is de volgende stap in een ambitieus project dat in de zomer van 2024 aan de buitenwereld werd gepresenteerd.
Wachten op het Rijk
„Wij zijn natuurlijk heel blij met die steun en samenwerking met de provincies”, zegt Paul Rijken, transitiemanager bij het Fieldlab Groene Hart. „Door de samenwerking met de provincies kunnen we de effecten van maatregelen meten en monitoren. Op die manier hebben we straks inzicht wat er in de stal, met de mestopslag en het veld gebeurt bij bepaalde maatregelen. Zo kan de wetenschap de effecten analyseren en verantwoorden. De overheid kan de effecten van maatregelenpakketten per ontwikkelrichting monitoren en borgen. We hebben elkaar nodig om de verduurzaming in de melkveehouderij in de praktijk en in het beleid te versnellen.”
FLGH weet waarschijnlijk in juni of ze definitief van start kunnen. De kersverse stichting diende afgelopen maand voor en namens Boeren met Perspectief, Kennis Transfer Centrum Zegveld, Wageningen University & Research en Yuverta een aanvraag in voor de subsidieregeling experimenteerlocaties. „Wij verwachten in juni te horen of RVO onze aanvraag honoreert. Wij treffen op dit moment de voorbereidingen om bij toekenning snel aan de slag te gaan, mede dankzij onze vruchtbare samenwerking met de drie betrokken provincies.”
Utrecht
Het monitoren en meten gaat gebeuren bij dertig boeren in Utrecht. „Een toekomstbestendig beleid, waarbij we de boer blijven ondersteunen en tegelijkertijd de biodiversiteit en het dierenwelzijn in acht nemen, vraagt om samenwerking over de grenzen heen”, stelt Mirjam Sterk, CDA-gedeputeerde in de provincie Utrecht. „Het fieldlab heeft dat in haar plannen allemaal meegenomen. Daarom ondersteunen wij als provincie dit fieldlab. 30 boeren kunnen daarmee een bedrijfsontwikkelplan laten uitvoeren en meetinstallaties plaatsen, zodat we kunnen monitoren welke effecten de maatregelen hebben.”
Noord-Holland
Noord-Holland gaat veertig boeren ondersteunen. „Het is belangrijk dat we snel van start gaan met het fieldlab, er liggen immers grote kansen die agrariërs in het gebied kunnen benutten”, stelt de Noord-Hollandse BBB-gedeputeerde Jelle Beemsterboer. „We ondersteunen daarom bijvoorbeeld het voorbereiden, uitvoeren en het meten van praktijkproeven met innovaties bij boeren in onze provincie. Er worden bij 40 boeren meetinstallaties geplaatst om inzichtelijk te maken welke maatregelen welke effecten hebben op de hoeveelheden stikstof, methaan, waterkwaliteit en biodiversiteit. Door te meten kunnen we bijdragen aan het borgen van innovaties. Op die manier hopen we dat onze boeren de kansen van innovaties ook bij vergunningverlening kunnen gebruiken.”
Zuid-Holland
Ook BBB-gedeputeerde van Zuid-Holland (Frank Rijkaart) is enthousiast. Hij heeft geld vrijgemaakt voor vijftig boeren. „Het fieldlab vindt oplossingen voor een stabiele toekomst van het Groene Hart. Die oplossingen kunnen uitstralen naar heel Nederland. Ondertussen werken boeren keihard aan een toekomstbestendige landbouwsector. Voor het verduurzamen en aanpassen van hun bedrijfsvoering is financiële ondersteuning nodig, en die biedt de provincie graag. We investeren ook in installaties die de praktijkproeven meetbaar maken, zodat de effecten goed gevolgd en geborgd kunnen worden. Momenteel ondersteunen we 50 boerenbedrijven, en we hopen in de toekomst nog meer boeren te kunnen helpen.”
Stichting opgericht
FLGH richt zich op de verduurzaming van de melkveehouderij in het westelijke veenweidegebied. ‘Via ons Fieldlab kunnen straks overigens geen subsidies worden aangevraagd’, schrijft de stichting. ‘Dat verloopt via de provincies. Wel bieden wij boeren ondersteuning bij het opstellen van aanvragen door kennis beschikbaar te stellen en mogelijkheden aan te bieden tot het delen van kennis. Na verlening van de subsidie zullen wij nog veel meer ondersteunende taken vervullen. Daarover stellen wij boeren later van op de hoogte.’
In het bestuur van de stichting zitten vertegenwoordigers van Boeren met Perspectief (BmP) en Kennis Transfer Centrum (KTC) Zegveld. Beide organisaties zijn al sinds de oprichting van ons fieldlab betrokken. Oprichtingspartners stichting Wij.land en vereniging BoerenNatuur Zuid-Holland nemen deel via de Adviesraad, die in ieder geval verder wordt aangevuld met LTO Noord regio West, HAJK, Rabobank Food & Agri Zuid-Holland en Yuverta. De Adviesraad adviseert, gevraagd en ongevraagd, het bestuur van de stichting. FLGH: ‘Aanvullend stemmen we af over de inzet en samenwerking met partijen als Veenweide Innovatiecentrum, Klimaatslim boeren op Veen, Coördinatiebureau en Bestuurlijk Platform Groene Hart, Groene Cirkels.’ Ook het ministerie van LVVN en de drie provincies blijven zijdelings aangehaakt bij de stichting.