‘Goede groente weggooien is zonde’
Meindert-Jan, Maaike en Kees Botman telen 115 hectare broccoli en 3 hectare bloemkool in Oostwoud (NH). Ze werden vier jaar geleden benaderd door een ‘voedselverwerver’ van de voedselbanken Noord-Holland met de vraag of ze broccoli wilden leveren aan voedselbanken. ‘We hebben er even over nagedacht, maar vonden het een sympathiek idee’, zegt Meindert-Jan.
Licht paarse verkleuring
Botman levert broccoli van mei tot en met november aan de retail. Als het koud is, kan het zijn dat de groente licht paars verkleurt. De afnemer wil de broccoli dan niet meer hebben, maar de kwaliteit is nog perfect, zegt Meindert-Jan. ‘De smaak gaat niet achteruit en het blijft een gezond product. De Nederlandse consument is wat dat betreft verwend, die kijkt meer naar het uiterlijk dan naar de daadwerkelijke kwaliteit.’
Familie Botman levert de broccoli met plezier aan de voedselbanken. We moeten als ondernemer hard werken, maar we hebben het goed, zegt Meindert-Jan. ‘Als wij de voedselbank kunnen helpen om zijn klanten vers voedsel aan te bieden, dan is dat alleen maar mooi.’
Lees het volledige interview met Botman in de Agraaf van zaterdag 22 april