Mestbewerking en behoud nutriënten bevorderen kringlooplandbouw Noord-Holland

Noord-Holland heeft onderzoek laten uitvoeren naar verschillende technieken om mest te bewerken en hoe voedingsstoffen (nutriënten) voor de agrarische sector behouden en gebruikt kunnen worden. De resultaten van dit onderzoek geven boeren volgens de provincie een goed beeld van de mogelijkheden in hun regio’s. ‘Het toepassen van deze maatregelen helpt in de transitie naar een kringlooplandbouw in Noord-Holland’, aldus de provincie.
Monomestvergister en stikstofstripper
‘Deze waardevolle onderzoeken laten zien hoe verschillende technieken kunnen bijdragen aan het oplossen van het klimaat en stikstofvraagstuk’, aldus gedeputeerde Jelle Beemsterboer. ‘Door innovaties als de monomestvergister of stikstofstripper toe te passen hoeft er minder aardgas gebruikt te worden voor het maken van kunstmest en wordt er duurzaam groen gas en elektriciteit opgewekt. Ook dalen ammoniak- en broeikasgasemmissies uit mest met respectievelijk 24 en 79 procent. Deze onderzoeken bieden niet alleen kansen voor Noord-Holland, maar ook voor de rest van het land.’
Extensieve veehouderij
Beide technieken zijn volgens Noord-Holland kansrijk omdat de provincie een relatief extensieve veehouderij heeft in combinatie met een intensieve akkerbouwsector. Daarbij is er op dit moment een tekort aan voedingsstoffen in de agrarische sector in Noord-Holland. ‘Dit heeft te maken met de huidige teelten en landbouwpraktijken: er worden veel gewassen geteeld die veel voedingsstoffen vragen’, aldus de provincie. ‘Tegelijkertijd wordt verwacht dat veel Noord-Hollandse melkveebedrijven door de afbouw van de derogatie te veel dierlijke mest hebben die niet kan worden ingezet. Door gebiedsgerichte samenwerking tussen bedrijven en de bewerking van drijfmest kunnen tekorten en overschotten meer in evenwicht worden gebracht. Hierdoor wordt dierlijke mest zoveel mogelijk benut en is er minder aardgas nodig voor de productie van kunstmest.’
Zelfvoorzienend in fosfaat
Uit het onderzoek blijkt ook dat er in Noord-Holland goede kansen zijn om nutriëntenkringlopen beter te sluiten. Er zijn namelijk verschillende nutriëntenbronnen die beter benut kunnen worden, waardoor de afhankelijkheid van kunstmestaanvoer zou kunnen worden verminderd, aldus de provincie. ‘Nutriënten terugwinnen uit riool water zuivering installaties (RWZI’s), groente-, fruit- en tuinafval (GFT) en bermgras komen hiervoor het meest in aanmerking.’ Uiteindelijk zou Noord-Holland naar zelfvoorzienend kunnen worden op het gebied van fosfaat.
Belang managementmaatregelen
Om het stikstofoverschot en de ammoniakemissies van melkveehouderijen te verminderen, kunnen verschillende maatregelen worden genomen. 'De meest kosteneffectieve en snel uitvoerbare aanpak is het toepassen van managementmaatregelen, zoals het verlagen van het stikstofgehalte in het voer en het stimuleren van weidegang', zo blijkt volgens Noord-Holland uit het onderzoek.
Lees hieronder de onderzoeken die zijn uitgevoerd door Wageningen Plant Research en Wageningen Lifestock research:
Technische en economische haalbaarheidsstudie van mestvergisting in Noord-Holland
De potentie van mestbewerking in de melkveehouderij in de provincie Noord-Holland

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ellen Meinen