Minister Hermans: Geen Nederlandse subsidie voor natuurlobbyisten

Een artikel in De Telegraaf over mogelijke Europese subsidies voor natuurlobby heeft geleid tot meerdere Kamervragen. Vermeer (BBB) richt zijn vragen aan minister Hermans, terwijl de Kamerleden Pieter Omtzigt, Sander van Waveren (beiden NSC) en Thom van Campen (VVD) minister Veldkamp (Buitenlandse Zaken) aanspreken.
Promotie Natuurherstelwet
Vermeer verwijst in zijn Kamervragen naar een passage in De Telegraaf, waarin staat dat de Europese Commissie subsidies heeft verstrekt aan milieuorganisaties om specifieke wetgevingsvoorstellen, zoals de Natuurherstelwet, te promoten. In haar beantwoording gaat Hermans eerst in op het Nederlandse beleid. Zij deelt Vermeers mening dat subsidies zo transparant en democratisch verantwoord mogelijk moeten worden ingezet. Volgens haar worden subsidies niet verstrekt om lobbyactiviteiten bij de overheid te financieren, maar uitsluitend om specifieke beleidsdoelen te bereiken.
Rol maatschappelijke organisaties
Hermans benadrukt dat maatschappelijke organisaties een bijzondere positie innemen, omdat zij burgers vertegenwoordigen en zo bijdragen aan een breed en pluriform debat in de representatieve democratie. ‘De Rijksoverheid gaat daarbij altijd in gesprek met een brede groep belanghebbenden en zorgt voor een evenwichtige afweging van verschillende perspectieven. Dit geldt zowel voor organisaties met zakelijke belangen als voor partijen die zich inzetten voor milieu- en klimaatzaken. Binnen het klimaatbeleid gebeurt dit onder andere via de sectorale uitvoeringsoverleggen, die als opvolgers van de klimaattafels functioneren binnen het Nationaal Klimaatakkoord. Hierin geven zowel bedrijven als maatschappelijke organisaties advies aan de verantwoordelijke vakminister’, aldus Hermans.
Nader onderzoek subsidieverlening
Vermeer vraagt Hermans ook of het European Environmental Bureau expliciete opdrachten zou hebben gekregen om wetgevingsvoorstellen ambitieuzer te maken. Hermans geeft aan dat Nederland hierover recent contact heeft gehad met Eurocommissaris Serafin. ‘De commissaris heeft aangegeven nader onderzoek te zullen doen naar de subsidieverlening door de Europese Commissie. Het kabinet wacht verdere stappen van de Commissie af. Tot nu toe heeft de Commissie geen signalen afgegeven dat de geldende transparantie- en lobbyregels zijn overtreden. Bovendien heeft het European Environmental Bureau eind januari in een verklaring aangegeven dat de berichtgeving ongegrond is en berust op misinformatie.’
EU LIFE-programma
Omtzigt, Van Waveren en Van Campen richten zich in hun Kamervragen aan minister Veldkamp specifiek op subsidies binnen het EU LIFE-programma, een Europese regeling die projecten ondersteunt die passen binnen het Europese natuur-, milieu- en klimaatbeleid.
Volgens Veldkamp is er geen aanwijzing dat subsidieverlening binnen het LIFE-programma in gesprekken met leden van het kabinet aan de orde is geweest. Ook hij verwijst naar Eurocommissaris Serafin, die nader onderzoek zal doen. En ook volgens Veldkamp zijn er toe nu toe geen signalen dat de geldende transparantie- en lobbyregels zijn overtreden. Hij benadrukt dat zowel de Europese Commissie als de Nederlandse overheid subsidies verstrekt om beleidsdoelen te verwezenlijken. ‘Specifiek voor het LIFE-programma geldt dat goedgekeurde projecten openbaar worden gemaakt op de website van de Commissie.’

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ruth van Schriek