Kan woningbouw in ruil voor stoppen met bemesten?

BPD probeert daar al jaren een wijk te ontwikkelen. Het bestemmingsplan en de bouwvergunningen van de gemeente zijn in orde, maar met de natuurvergunning van de provincie wil het niet lukken. Die werd verleend, maar ketste af bij de rechtbank Noord-Holland. Omwonenden waren daar in 2022 een rechtszaak begonnen.
100 kilometer per uur
Volgens de bestuursrechter in Alkmaar had de provincie geen stikstofruimte mogen pakken uit het SSRS, de snelheidsverlagende maatregel tot 100 kilometer per uur. In 2023 deed BPD een nieuwe aanvraag bij de provincie. Het plan ging van 163 naar 162 woningen. De ontwikkelaar stelt dat het weiland waar de woningen staan gepland altijd werd bemest. Daar komt een einde aan. Dat scheelt stikstofdepositie op de beschermde duinen.
BPD heeft met de boer een contract gesloten. Volgens de provincie is er zelfs geen natuurvergunning voor nodig. Dat vertaalde zich in een zogenoemde positieve weigering. Dat betekent dat BPD de gevraagde natuurvergunning niet krijgt, maar dat het bouwproject toch kan doorgaan. „98 procent van de stikstofwinst komt ten goede aan het duingebied doordat met bemesting wordt gestopt. Slechts 2 procent van het aantal mollen komt nog maar in het Natura 2000-gebied terecht”, stelt de provincie.
Intern salderen?
Hoewel iedereen vindt dat de woningbouw moet worden vlot getrokken, is het de vraag of de Raad van State er ook zo naar kijkt. Delen van het beschermde duingebied zijn namelijk overbelast met stikstof. De eis uit Europa is dat eerst de natuur moet verbeteren voordat er iets aan depositie mag bijkomen. Zelfs geen 2 procent. De Raad van State vraagt zich ook af of het stoppen van bemesten van het weiland niet sowieso al eerder had moeten gebeuren als dat beter is voor de natuur. Nu wordt het staken van bemesting ingezet als interne saldering binnen een woningbouwproject. De uitspraak is naar verwachting over zes weken, maar het kan ook langer duren.
Tekst: Adri Klinkenberg
Beeld: Ruth van Schriek