Waterschap AGV pleit voor laten staan oever- en slootplanten

Ruim 200 boeren namen deel aan de drie boerenbijeenkomsten die begin februari werden gehouden door waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Deze vonden voor het vierde achtereenvolgende jaar plaats.
Oever met rust laten
Tijdens het afsluitende panelgesprek spraken boeren, collectief agrarisch natuurbeheer, Toezicht en Handhaving en watersysteembedienaars met elkaar over planten laten staan in de sloot en het met rust laten van de oever. Volgens AGV waren de boeren positief verrast toen Toezicht & Handhaving aangaf dat er genoeg ruimte is in het watersysteem om in boerensloten smaller dan 2,5 meter 10 procent waterplanten te laten staan. ‘In bredere sloten is 2 meter vrij maaien al voldoende voor een goede water aan- en afvoer. Ook waren er boeren die de voordelen van ecologisch beheer benoemden, zoals minder afkalving en bagger in de sloot bij stevige oevers.’
Actuele onderwerpen
Het waterschap organiseert de jaarlijkse boerenbijeenkomsten om elkaar te spreken over actuele onderwerpen die zowel de landbouw als het waterschap aangaan. Van de 8.600 kilometer sloten in het Amstel, Gooi en Vecht (AGV) beheergebied onderhouden ruim 700 boeren er namelijk zo’n 7.000. ‘Voor schoon, gezond en voldoende water zijn het waterschap en boeren van elkaar afhankelijk’, aldus AGV.
NV-gebieden
Naast hoogte van de waterschapsbelasting stond onder meer de waterkwaliteit in het AGV-beheergebied en in de nutriënt verontreinigde gebieden in het bijzonder op het programma. Daarna uitleg over wat de Kaderrichtlijn Water is, en wat het waterschap zelf doet om de waterkwaliteit te verbeteren. Projecten als de aanpak van de rivierkreeft werden ook belicht.

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ruth van Schriek