Staatssecretaris Rummenie schrijft brief aan Teylingen over omstreden pachtuitgave

De gemeente besloot deze week om een nieuwe openbare pachtprocedure te starten, omdat er achteraf bij de vorige procedure toch niet voldaan bleek te zijn aan enkele voorwaarden uit het Didam-arrest. Vanwege de ophef en de hele gang van zaken, is de verantwoordelijk wethouder woensdagavond opgestapt. Dat de gemeente een nieuwe pachtprocedure is gestart, leidt ook weer boosheid bij boeren aan wie grond was gegund. „U heeft ons blij gemaakt met een dode grutto. Wij zijn de grote verliezer van dit proces. Onze kans om te extensiveren en biologisch te worden, kan in de prullenbak”, zei één van de boeren tijdens de raadsvergadering.
Duurzaamheid moet meegenomen worden
Tweede Kamerlid Eline Vedder (CDA) greep de kwestie in Zuid-Holland vorige week aan om Kamervragen te stellen over het verpachten van landbouwgrond door gemeenten en de eisen die daarbij worden gesteld. Vedder vindt het onwenselijk dat gemeenten, indien zij menen vanwege het Didam-arrest een openbare aanbesteding te moeten doen voor het verpachten van landbouwgrond, bij deze aanbesteding alleen voor de hoogste bieder te kiezen en duurzaamheidscriteria niet of onvoldoende mee laten wegen.
Door het Didam-arrest (een uitspraak van de Hoge Raad, red.) zijn overheden verplicht een openbare aanbesteding te doen. Er mag niet zomaar met de bestaande pachters door worden gegaan bij een aflopend contract. Deze selectieprocedure moet dan plaatsvinden aan de hand van vooraf bekendgemaakte objectieve, toetsbare en redelijke criteria. Dit kan op basis van kwaliteitscriteria en prijscomponenten.
Kwaliteit belangrijker dan prijs
Rummenie schrijft: ‘Ik vind het belangrijk om te benoemen dat gemeenten lichamen met zelfstandige bevoegdheden zijn. Zij zijn bevoegd om taken op zich te nemen die te maken hebben met het bestuur en beleid van de betreffende gemeente. Een gemeente heeft de regie over haar pachtuitgiftebeleid; een gemeente weet wat het beste past bij de lokale omstandigheden.’
De staatssecretaris vindt het tegelijkertijd wel belangrijk dat bij gunning van pachtovereenkomsten rekening wordt gehouden met langetermijnzekerheid in de agrarische bedrijfsvoering. ‘Ik vind het het een goede zaak vind wanneer medeoverheden het voorbeeld volgen van bijvoorbeeld Staatsbosbeheer en Ede, dat die de kwaliteit zwaarder mee laten wegen dan de prijs in de criteria voor pachtuitgifte.’
Aanpassing pachtbeleid
Het kabinet werkt ondertussen ook aan de herziening van het pachtbeleid, waarbij het sluiten van langlopende pachtovereenkomsten aantrekkelijker wordt gemaakt. Het streven van de regering is om hier aan het begin van het jaar nog meer duidelijkheid over te kunnen geven aan de Tweede Kamer.