Exportwaarde Nederlandse landbouw opnieuw toegenomen, zuivel en eieren op één: ‘Topsector van wereldformaat’
De Nederlandse landbouwimport werd in 2024 geraamd op 86,1 miljard euro, een stijging van 3,2 procent ten opzichte van 2023. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Wageningen Social & Economic Research (WSER) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in opdracht van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN).
Cruciaal belang
„De Nederlandse agrofood-sector is een innovatieve topsector van wereldformaat”, zegt LVVN-minister Femke Wiersma. „Het is hoog tijd dat we onze trots op deze belangrijke sector weer met volle overtuiging uitdragen. Het is van cruciaal belang om onze sterke internationale positie te behouden, zeker in tijden van geopolitieke uitdagingen.”
Jean Rummenie, staatssecretaris ministerie LVVN, stelt: „We zijn trots op boeren, tuinders en vissers die elke dag hard werken om Nederland en de wereld van voedsel te voorzien. Voedselzekerheid is namelijk niet vanzelfsprekend. Met onze Nederlandse kennis en expertise leveren we een onmisbare bijdrage aan voedselzekerheid wereldwijd.”
Europa belangrijk
De Europese Unie is verreweg de grootste exportmarkt voor Nederland, met een aandeel van 72,2 procent in 2024. In 2023 was dat nog 71,1 procent. De meeste landbouwexport gaat in 2024, net als in voorgaande jaren, naar onze buurlanden. Van de geraamde totale export gaat een kwart (25 procent) naar Duitsland. Op de tweede plek staat België met 12 procent. Twee derde van de export zijn producten van Nederlandse makelij en hiermee wordt bijna 90 procent van de verdiensten aan de export behaald.
Zuivel en eieren (12,3 miljard euro), sierteeltproducten (11,9 miljard euro), vlees (10,7 miljard euro), cacao en bereidingen (9,9 miljard euro) en aardappelen en groenten (8,9 miljard euro) zijn bij de export de belangrijkste goederengroepen. De top vijf is in 2024 goed voor bijna 42 procent van de totale exportwaarde. Het rapport benadrukt wederom dat de Nederlandse agrofood-sector een belangrijke sector is op internationaal niveau, gekenmerkt door innovatief ondernemerschap, kennis en expertise en een unieke logistieke positie.
‘Internationale waardering voor Nederlands land- en tuinbouwproduct onverminderd hoog’
LTO ziet de cijfers als grote blijk van aanhoudende internationale waardering voor Nederlandse land- en tuinbouwproducten. Het handelsoverschot bedraagt 42,8 miljard euro, de hoogste waarde ooit gemeten. Tussen 2002 en 2024 is het handelsoverschot voor landbouwproducten ruim verdubbeld. Van de totale export is 83,4 miljard euro van Nederlandse makelij. ‘Nederlandse voedselproductie draagt bij aan Europese voedselzekerheid in deze geopolitiek ingewikkelde tijden’, schrijft LTO Nederland.
LTO-voorzitter Ger Koopmans: „Ook dit jaar zien we in de hogere exportcijfers terug dat het gezonde, groene product van Nederlandse bodem ook buiten onze landsgrenzen wordt gewaardeerd. Boeren en tuinders leveren een onmisbare bijdrage aan de export, zowel naar de Europese Unie als daarbuiten, en dus aan de Nederlandse economie.”
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Natasja Beverloo
Bron: Rijksoverheid