Politici blijven thuis: MKZ-uitbraak houdt mensen weg bij Grüne Woche in Berlijn
De MKZ-uitbraak in Duitsland brak uit vlak bij Berlijn, nog geen week voor aanvang van de Grüne Woche. Vanuit heel Europa, en verder, komen mensen naar die beurs om de laatste nieuwigheden op landbouwgebied te kunnen zien, en daarmee is de beurs ook een van de grootste netwerk-evenementen in Europa, waar veel politici en belangenbehartigers elkaar overdag ontmoeten in de stands op de beurs, en ’s avonds in de restaurants en hotellobby’s.
Maar moet je wel willen gaan netwerken als de kans bestaat dat je het MKZ-virus als onbedoeld souvenir van je reis naar Berlijn mee terug brengt? Veel bestuurders hebben besloten om niet te gaan, of met een kleinere delegatie af te reizen.
Minister Wiersma laat op X weten niet naar Berlijn af te zullen reizen. Ze wil in Nederland blijven, vertelt ze, om hier de ontwikkelingen met betrekking tot MKZ te kunnen volgen, en snel te kunnen schakelen als dat nodig is. Een bezoek aan Berlijn is echter wel veilig, benadrukt ze. Aanwezigheid op de beurs brengt volgens door haar geconsulteerde experts geen risico voor verspreiding van MKZ met zich mee. Nederland zal daarom op de beurs vertegenwoordigd worden door staatssecretaris Jean Rummenie.
Kamerdelegatie kleiner
Traditioneel reizen de landbouwwoordvoerders in de Tweede Kamer elk jaar af naar de Grüne Woche. Dat de minister er dit jaar niet bij zal zijn, is voor sommige Kamerleden ook aanleiding om thuis te blijven. „Formeel waren wij uitgenodigd door minister Wiersma”, vertelt Pieter Grinwis (ChristenUnie). „Nu zij niet gaat, ga ik ook niet.” André Flach (SGP) maakt dezelfde afweging. BBB-Kamerleden Caroline van der Plas en Cor Pierik hadden al voor het bericht van de minister besloten om niet te gaan, net als Eline Vedder (CDA).
Andere Kamerleden gaan wel. „Zolang er geen negatief reisadvies is voor Berlijn kunnen wij daar prima heen”, zegt Laura Bromet (GroenLinks/PvdA). „Ik neem aan dat de Duitse autoriteiten dit serieus nemen. Wij gaan geen stallen in, maar spreken in de stad met mensen.” Ze hoopt een gesprek te organiseren met de Duitse autoriteiten over hun aanpak van de crisis.
‘Niet onmisbaar’
De Europarlementsleden van de BBB reizen niet af naar Berlijn. „Wij zijn ons bewust van de risico’s, en mijn rol is niet zo groot dat ik daar onmisbaar ben”, zegt Sander Smit.
PVV-Europarlementariër Ton Diepeveen zal de Grüne Woche evenmin bezoeken. Maar dat is niet vanwege de MKZ-uitbraak, vertelt hij: de beurs stond voor die uitbraak toch al niet op zijn programma.
Ook belangenorganisatie LTO heeft zijn delegatie verkleind. Voorzitter Ger Koopmans zal wel in Berlijn aanwezig zijn, net als bestuurders van plantaardige sectoren en een aantal anderen. De bestuurders van MKZ-gevoelige sectoren blijven thuis, net als bestuurders die zelf een bedrijf in een MKZ-gevoelige sector hebben.
Bionext heeft een zelfde afweging gemaakt. Voorzitter Jan Groen reist wel af naar Berlijn, vertelt een medewerker, maar de bestuurders voor de melkveesector bijvoorbeeld, blijven thuis.
Maatregelen
De organisatie van de Grüne Woche heeft maatregelen genomen om verspreiding van de ziekte te voorkomen. Er zullen geen evenhoevigen worden tentoongesteld - exposanten die hun runderen, schapen, geiten en alpaca’s wilden tonen, zullen daar een jaar mee moeten wachten. De dagelijkse dierenshows, vertelt Grüne Woche-directeur Lars Jäger, zullen dit jaar worden gehouden met paarden, muilezels en, glimlacht Jäger, met konijntjes. Er zullen ook geen werkbezoeken bij boerderijen worden afgelegd.
In Berlijn en Brandenburg, de deelstaat rondom de Duitse hoofdstad, geldt daarnaast een verbod op diertransporten binnen de deelstaat, en op transporten daarnaartoe en vandaan.
„De kans op overdracht van het virus vanuit de Grüne Woche is heel erg klein”, vertelt Aldo Dekker, die bij de WUR al bijna dertig jaar onderzoek doet naar mond- en klauwzeer. Die overdracht vindt eerder plaats bij mens-dier contacten, waarbij het virus op de kleren of onder de schoenen kan komen. Het is vrijwel uitgesloten dat het van daaruit aan een ander mens wordt doorgegeven. „Maar risico is kans maal effect”, waarschuwt Dekker. „En dat effect, de gevolgen als het gebeurt, kunnen heel groot zijn.”
Agriflanders
Agriflanders, de landbouwbeurs die donderdag in Gent van start gaat, heeft de rundveeprijskampen op donderdag 16 en vrijdag 17 januari geannuleerd. ‘Wij waren en zijn er nog steeds van overtuigd dat de genomen preventieve maatregelen in het kader van dierziektes meer dan afdoende waren, wat maandag ook werd bevestigd door het FAVV. De voorbije dagen werden echter in Nederland en Duitsland een aantal bijkomende maatregelen genomen. Daardoor kwam ook hier vanuit de sector de vraag om de organisatie van de prijskampen te herevalueren’, schrijft de organisatie in een persbericht.
CRV en de organisatie van Agriflanders streven naar een veilige landbouwsector. ‘We hebben met heel veel spijt in het hart de prijskampen geannuleerd om zo elke vorm van risico uit te sluiten. Wij leven mee met alle fokkers die al weken naar dit evenement toeleven. Wij willen hen uitdrukkelijk bedanken voor alle geleverde inspanningen.’
Dit artikel is woensdag geüpdatet, nadat we in de ochtend een persbericht kregen dat de prijskampen op Agriflanders niet doorgaan.