Sinds 1 december 3600 kalveren uit Duitse MKZ-deelstaat naar Nederland: afvoer- en bezoekersverbod kalverhouderijen
Er is op dit moment geen aanleiding of een vermoeden dat er sprake is van een besmetting in Nederland, benadrukt de Rijksoverheid in een eigen bericht.
De schrik zit er echter goed in bij alles en iedereen die met de Nederlandse veehouderij te maken heeft. ,,Na het zorgwekkende nieuws uit Duitsland ben ik zeer waakzaam voor een besmetting met mond-en-klauwzeer in Nederland", zegt Wiersma. ,,Op dit moment is er geen aanleiding of een vermoeden dat er sprake is van een besmetting in Nederland. Ik hoop dat dit de komende tijd zo blijft. Een eerste onderzoek heeft laten zien dat er sinds 1 december geen directe veetransporten van Brandenburg naar Nederland zijn geweest. Maar omdat we nu weten dat er kalveren uit Brandenburg via verzamelcentra elders in Duitsland zijn binnengekomen in Nederland, wil ik uit voorzorg het zekere voor het onzekere nemen. Ik waardeer ook dat de sector zelf al proactief maatregelen heeft genomen. Hopelijk kunnen we de kans op een besmetting hiermee zoveel mogelijk beperken. Ik houd goed contact met de sector en deel het direct zodra we meer informatie uit Duitsland of van deskundigen hebben.”
De kalversector heeft het ministerie en de NVWA laten weten dat er sinds 1 december ruim 3600 kalveren uit Brandenburg naar Nederland zijn vervoerd, via verzamelcentra elders in Duitsland. Deze kalveren staan op ruim 125 vleeskalverbedrijven, verspreid over Nederland. De NVWA onderzoekt of op deze bedrijven sprake is van besmettingen met mond-en-klauwzeer.
Maatregelen
'Om de kans op mogelijke verspreiding zoveel mogelijk te beperken is er een landelijk afvoerverbod van vleeskalveren ingesteld', schrijft Wiersma. 'Uitzondering hierop is afvoer naar de slacht. Dit brengt geen risico’s voor de voedselveiligheid met zich mee. Ook is er een laag risico op verspreiding. Deze transporten moeten wel voldoen aan een verplicht hygiëneprotocol. Om de kans op verspreiding via materialen zo klein mogelijk te maken geldt er een bezoekersverbod voor vleeskalverbedrijven. Noodzakelijke bezoekers, zoals een dierenarts, zijn wel toegestaan mits zij zich aan een strikt hygiëneprotocol houden. Deze maatregelen gelden in ieder geval totdat we meer weten over de uitslagen van het onderzoek van de NVWA en de situatie in Duitsland. Naar verwachting zal dit in ieder geval meerdere dagen duren.'
In de tussentijd kijkt de NVWA ook naar andere gevoelige diersoorten en categorieën, bijvoorbeeld varkens en kleine herkauwers zoals geiten en schapen, die mogelijk risicovolle contacten hebben gehad. Naast de kalversector zijn ook andere sectoren gevraagd om het te melden als er recent dieren of dierproducten direct of indirect uit Brandenburg zijn geïmporteerd naar Nederland. Daarnaast heeft minister Wiersma de Deskundigengroep Dierziekten gevraagd om op zo kort mogelijke termijn een risicobeoordeling te maken. Ook heeft zij Wageningen Bioveterinary Research opdracht gegeven om de negatief geteste monsters die zijn ingestuurd voor blauwtongonderzoek te testen op de aanwezigheid van mond-en-klauwzeer. Alle maatregelen worden genomen uit voorzorg.
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Rijksoverheid