Zuid-Holland stelt 1,5 miljoen euro beschikbaar voor zes projecten in veenweidegebied
De projecten starten begin 2025 en lopen door tot 2027 of 2028. De inhoud en resultaten zullen breed worden gedeeld en afgestemd met andere overheden, gebiedspartijen en kennispartijen.
De aanleiding voor deze projecten is het Klimaatakkoord en de specifieke doelstelling die daarin is opgenomen voor het reduceren van broeikasgasemissies uit de veenweiden. Om deze te bereiken is onder meer praktisch en innovatief onderzoek nodig naar werkbare maatregelen en duurzame vormen van landgebruik in de veenweiden.
De projecten maken onderdeel uit van langer lopende programma’s en samenwerkingen met andere overheden. Al deze projecten worden gecofinancieerd door andere overheden (Rijk, provincies en waterschappen). De bijdrage van Zuid-Holland varieert van zes tot vijftig procent.
De zes projecten
Zuid-Holland geeft in de Statenbrief een korte omschrijving van de zes projecten.
1. Waterinfiltratiesystemen
In de pilot ‘Revisit WIS’ (waterinfiltratiesystemen) wordt in de praktijk onderzocht wat er in de levenscyclus is te verbeteren aan installatie en beheer en onderhoud van zowel actieve als passieve WIS. Met de uitrol van steeds meer areaal WIS, loopt de praktijk steeds meer aan tegen onbeantwoorde vragen over beheer en onderhoud. Dit project wordt getrokken door het Veenweide Innovatiecentrum (VIC), in nauwe samenwerking met PPP Agro Advies, KTC Zegveld en het Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen (KBF). Het project is onderdeel van het nationaal Veenweide Innovatie Programma (VIP-NL).
Bedrag: 120.000 euro.
2. Druppelinfiltratiesystemen
In de pilot ‘DIS’ (druppelinfiltratiesystemen) wordt onderzocht of/hoe druppelinfiltratie effectief kan worden ingezet om veen te vernatten en CO2 emissie te reduceren. Of en hoe deze bekende techniek werkt voor deze nieuwe toepassing, is nog onbekend. Dit project wordt getrokken door VIC, in samenwerking met Waaloord VOF. Het project is onderdeel van het VIP-NL.
Bedrag: 60.000 euro.
3. Actieve waterinfiltratiesystemen
In de Pilot ‘AWIS (actieve waterinfiltratiesystemen) in Alblasserwaard’ wordt in de praktijk geëxperimenteerd en gemeten om nog beter te kunnen bepalen waar en op welke manier AWIS zinvol is in te zetten en optimaal kan worden gemanaged. Dit is een aanvulling/verdieping op de pilot-drukdrainage die, op initiatief van stichting Blauwzaam, liep van 2021 tot en met 2023. Er is een brede wens en behoefte, zowel in het gebied als bij nationale kennispartijen, om meer inzicht in lange termijn effecten van AWIS, ook in de specifieke veenbodem met kleidek in de Alblasserwaard, te krijgen. Het project wordt aangevraagd door gemeente Molenlanden, die de uitvoering uitbesteed. Het project loopt door tot in 2028, maar vraagt bij de provincie subsidie tot 2027 aan.
Bedrag: 250.000 euro.
4. Logistiek kleibagger in veen
In de pilot ‘Logistiek kleibagger in veen’ wordt onderzocht hoe kleibagger, dat lokaal beschikbaar komt bij het baggeren van sloten in veenweiden met ook klei in de bodem, op een logistieke slimme manier lokaal kan worden ingezet om de CO2 emissie te reduceren. Dit project wordt aangevraagd door waterschap Rijnland, die de uitvoering uitbesteed.
Bedrag: 20.000 euro.
5. Innovatieprogramma ‘JUMP’
In het innovatieprogramma ‘JUMP’ worden concepten uitgewerkt van diverse bedrijfsmodellen voor (agrarisch) ondernemen op veen over 15 jaar, en hoe de weg(en) daarheen eruit kan zien. Dit is de aanvulling/verdieping op het project KIEM dat verleden jaar is gestart. Het project JUMP loopt door tot in 2028, maar vraagt bij de provincie subsidie tot 2027 aan.
Bedrag: 600.000 euro.
6. Pilot ‘Boeren-op-Hoog-Water’
In de pilot ‘Boeren-op-Hoog-Water’ wordt onderzocht of en hoe bij een hoge grondwaterstand - van 20 centimeter onder maaiveld, waarbij de broeikasgassen uit veen volgens diverse onderzoeken minimaal lijken te zijn - een melkveebedrijf integraal duurzaam én economisch rendabel kan worden gerund en aan welke knoppen, en door wie, kan of moet worden gedraaid om dat voor elkaar te krijgen. De aanvraag betreft een aanvulling/verdieping op lopend onderzoek, vanuit brede behoefte en wens om nog twee jaar langer data te verzamelen ten behoeve van het verkrijgen van betrouwbaardere meetresultaten en de bedrijfsvoering verder aan te passen aan hoge grondwaterstand en te finetunen volgens principes bodem en watersturend. Het project wordt getrokken door het VIC, in nauwe samenwerking met Louis Bolk, Wageningen en KTC. Het project is onderdeel van VIP-NL.
Bedrag: 450.000 euro.