Wat is erger, een serie extreem droge of extreem natte jaren?
Aan de temperatuur lag het zeker niet in 2024. Een officiële hittegolf ontbrak namelijk. Daar lijdt de gras-en gewasgroei het meeste onder. Echter, het tweede drijfnatte jaar op rij was mogelijk nog schadelijker dan de hittegolven, die zich sinds 2018 aaneenregen: tot dit jaar dus.
Waterschapsbeleid
Wat kost de boer meer geld: een aantal extreme droogte jaren achter elkaar, of extreem veel neerslag jaren lang? Uiteraard is dat afhankelijk van de grondsoort waarop wordt geboerd en van investeringen die in afwatering en/of beregening zijn gedaan. Ook is het afhankelijk van het waterschapsbeleid dat doorgaans natuurdoelstellingen boven agrarische doelstellingen prevaleert.
IJsselmeer buffer
Al moet er worden gezegd dat het hanteren van een (zeer) hoog waterpeil in het najaar en met name de winter het effect van mogelijke voorjaarsdroogte matigt. Bovendien vergroot dit (zeer) hoge waterpeil de buffercapaciteit van het IJsselmeer en de rivier uiterwaarden.
Dat is bij extreme wateroverlast in het landsbelang gebleken. In de zomer helpt voldoende water in het IJsselmeer onder andere tegen verdroging en verzilting in de Flevopolder.
Verzadigde grond
Ook is het een feit dat de lokale waterpeilen over het algemeen minder extreem hoog zijn dan vorig jaar. Echter, de wateroverlast is allesbehalve verdwenen, al hebben drie droge weken in oktober en begin november veel goedgemaakt bij de oogst van met name rooivruchten.
Enkele tientallen millimeters regen zetten het verzadigde land weer alweer blank. Niet alleen op kleigronden, maar ook op veel lager gelegen zandgronden in heel Nederland. Morgen, Nieuwjaarsdag, is het waarschijnlijk direct in het nieuwe jaar al weer raak.
Storm en sneeuwv
Met name langs de kust in West-en Noord Nederland kan in het eerste etmaal van het nieuwe jaar weer tientallen millimeters regen vallen. Tezamen met mogelijk zeer zware windstoten op de eerste januari 2025, gevolgd door een kleine kans op een flink sneeuwdek in het eerstkomende weekend, is het oppassen geblazen op de boerenerven. Het overwegend saaie, maar ook rustige en milde weer van november en december verdwijnt vrijwel klokslag twaalf uur.
Tekst: Erik Colenbrander
Ervaren freelance vakjournalist (52), opgeleid als ingenieur melkveehouderij en van jongs af aan gefascineerd door de boerenwereld en in het bijzonder de melkveehouderij en het weer. Met veel plezier richt ik me de laatste jaren ook op de akkerbouw, in het kader van een 'leven lang leren'.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Boerenweer.nl