Spotsprayer tegen ziekten en plagen in vollegrondsgroente: aanzienlijke middelbesparing mogelijk
De ARA-spotsprayer werkt cameragestuurd en heeft spuitdoppen om de 4 centimeter. Zijn effectiviteit in de onkruidbestrijding heeft deze machine inmiddels bewezen, met aanzienlijke besparingen van het middelgebruik per hectare.
„Bij Vertify waren we nieuwsgierig of de spotsprayer ook kon worden ingezet voor bestrijding van ziekten en plagen in vollegrondsgroenten”, vertelt Jeroen Kaarsemaker, projectleider Vollegrondsgroente bij Vertify en gestationeerd op de Vertify-locatie in Zwaagdijk (NH). „We hebben hiervoor contact gezocht met Ecorobotix, wat leidde tot een onderzoeksproject in samenwerking met fabrikant Doorgrond.nl. Deze heeft een dag lang hier met de spotsprayer rondgereden om op een aantal percelen jonge sla en spitskool met de spotsprayer te bespuiten. Elk gewas heeft een eigen algoritme voor herkenning van het gewas en bepaling van het gewasvolume. Dat algoritme was er al, maar moest nog worden getest. De proef was voornamelijk om te kijken of het algoritme zou werken in de bepaalde gewassen, de hoeveelheid besparing en het aantal mogelijkheden.”
Aanzienlijke besparingen
Toen het algoritme klaar was, zijn er proefbespuitingen gedaan. Niet met middel, maar met water. Kaarsemaker legt uit waarom: „Voor gebruik van middel is een specifieke toelating nodig. Ook zou de spotsprayer er apart voor moeten worden gekeurd, maar we konden prima volstaan met water, want het ging ons erom te onderzoeken hoeveel besparing op middel mogelijk zou zijn. Dat kan ook met water. Het heeft mooie resultaten opgeleverd.”
De proeven zijn gedaan op sla en spitskool. „Zeker als het gewas nog jong is, is er nog veel grondoppervlak dat nog niet is bedekt met gewas. We hebben sla (een snelgroeiend gewas) bespoten van één week, twee weken en drie weken oud. Dat leverde besparingen op van respectievelijk 70, 54 en 28 procent. Bij spitskool hebben we een bespuiting gedaan op gewas van twee weken oud. Dat resulteerde in een besparing van 75 procent.”
Andere gewassen
Het groeiverloop (en daarmee het volume) van het gewas is gecorreleerd aan de hoeveelheid benodigd middel. „We wilden ook weten hoe dit voor andere gewassen zou uitpakken”, vervolgt Kaarsemaker. „Daarom hebben we op proefveldjes andere groenten geteeld en daarvan de ontwikkeling van het gewasvolume in de tijd vastgelegd. Op basis daarvan, en de gedane praktijkproeven met de spotsprayer, is te berekenen wat de middelbesparingen voor deze gewassen zouden zijn. Dat betreft onder meer witte kool, rode kool en koolrabi. Uit onze berekeningen bleek dat je in de eerste vijf weken van de groei in deze gewassen rond de 75 procent middel kunt besparen.”
Ook koolgalmug
Vertify wil het volgend seizoen zeker doorgaan met dit onderzoek, aldus Kaarsemaker. „Wat ook een mooie toepassing zou zijn, is bestrijding van de koolgalmug met de spotsprayer. De uitdaging hierbij is dat deze mug zich nestelt in het hart van de plant. We denken dat het technisch mogelijk moet zijn.”
Besparing op toegepast middel, zoals mogelijk is met de spotsprayer, is gunstig voor met milieu en de uitspoeling. „Wellicht is het zo mogelijk om bepaalde gewasbeschermingsmiddelen in de been te houden, waarvan de toelating voor volvelds toepassing dreigt te vervallen, of het middel mag vaker per seizoen worden toegepast”, aldus Kaarsemaker. „En als een spotsprayer, naast onkruidbestrijding, ook kan worden ingezet voor de bestrijding van ziekten en plagen, kan de investeringsdrempel voor deze machine lager worden.”