BBB doet mee aan gemeenteraadsverkiezingen 2026, niet in elke provincie veel animo
BBB doet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2026, omdat het de achterban de mogelijkheid wil bieden om actief te worden op lokaal niveau. Daarvoor heeft het zelf wat kaders opgesteld, waaronder de ‘7x7-regel’. Deze houdt in dat minimaal zeven procent van de achterban op BBB moet hebben gestemd tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2023.
Dat is een bewuste keuze. „De Europese Parlementsverkiezingen zijn over het algemeen niet representatief voor wat er lokaal speelt. De opkomst is dan lager en vaak spelen er ook andere thema’s. Hetzelfde geldt voor de Provinciale Statenverkiezingen van 2023. Toen waren we het ‘snoepje van de week’ en ik denk niet dat dat nogmaals gaat gebeuren”, duidt coördinator en vicevoorzitter Florian Huiskamp.
Een andere voorwaarde is dat er in iedere gemeente minimaal zeven potentiële raadsleden aanwezig moeten zijn. „Het werk als raadslid moet je wel liggen, natuurlijk. Je moet publiek kunnen spreken en veel gegevens doorlezen”, duidt Huiskamp.
Vier mogelijkheden
In totaal zijn er vier mogelijkheden om als (onderdeel van) BBB mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen: de eerste optie is om mee te doen als volwaardige BBB-fractie. Ook kunnen lokale partijen zich melden als ‘bondgenoot’. Dit is een lokale partij die zich verwant voelt met BBB. Deze lokale fracties kunnen zich bij BBB aansluiten, maar behouden wel hun eigen partij. Ook hebben ze een eigen bestuur nodig. De derde optie is dat bestaande lokale fracties die nu al bondgenoot zijn, meedoen als een volwaardige BBB-fractie (de lokale partij wordt dan wel opgeheven, red.).
De vierde, tevens populairste optie, houdt in als een gemeente niet voldoet aan de 7x7-regel, maar leden wel politiek actief willen zijn, dat ze worden doorverwezen naar lokale partijen. „We gaan niet de concurrentie aan met lokale partijen die ook het BBB-geluid laten horen”, vertelt Huiskamp.
De verwachting is dat er maximaal tien BBB-fracties zullen gaan meedoen. In het merendeel van de gemeenten, naar verwachting tussen de 40 en 50, zullen BBBondgenoot actief gaan worden.
Animo per provincie
BBB gaat niet in alle 342 Nederlandse gemeenten meedoen. „Dat heeft ook een heel groot afbreukrisico voor de partij. We willen het gestaag doen”, aldus Huiskamp. Tijdens de ledenvergadering werden de meeste kansrijke gemeenten gedeeld. De meeste bevinden zich in Gelderland (14), gevolgd door Friesland (11), Zuid-Holland (9), Noord-Brabant (8), Drenthe (7), Overijssel (7), Noord-Holland (5), Utrecht (2), Flevoland (1) en Zeeland (1). Uit Limburg komen weinig aanmeldingen. Daardoor is dat de enige provincie waar zich geen kansrijke gemeente bevindt. De voorselectie is onder voorbehoud en kan nog worden uitgebreid of ingeperkt.
Vervolg
Leden en partijen die interesse hebben om het BBB-geluid in de gemeente te willen vertolken, kunnen zich nog tot 7 januari aanmelden via de website van BBB. Vervolgens vinden in het eerste kwartaal van 2025 gesprekken plaats met (nieuwe) bondgenoten en fracties. In het tweede kwartaal vindt de selectie plaats van raadsleden. Lokale politici die worden geselecteerd, moeten dan in de zomer een training volgen, waarmee ze worden klaargestoomd voor het werk.
In augustus 2025 wordt er gewerkt aan het verkiezingsprogramma. Dit gaat een ‘kapstokprogramma’ worden. Dit is een breed landelijk programma, waaraan fracties of bondgenoten hun eigen lokale invulling kunnen geven. De campagne start eind volgend jaar.