Europese Commissie: ‘Meer ruimte voor aanpak wolven gaat nog even duren’
Aanleiding voor de reactie van de Europse Commissie is het nieuws dat er verruiming van de mogelijkheden zou komen om de wolf in Europa af te schieten. De Boer: ‘Deze week is een belangrijke stap gezet naar meer flexibiliteit voor Europese landen voor het beheer van wolven. De landen die zijn aangesloten bij het internationale verdrag voor de bescherming van soorten, de Conventie van Bern, hebben ingestemd met een wijziging van de beschermde status van de wolf. Verlaging van de status betekent dat lokale overheden meer mogelijkheden krijgen om de wolvenpopulatie te beheersen en om probleemwolven aan te pakken. Nu moet de Europese wetgeving, die gebaseerd was op dit verdrag, nog worden gewijzigd. Dit gebeurt via het reguliere democratische proces, waarbij de lidstaten en het Europees Parlement het uiteindelijke besluit nemen.’ In de praktijk betekent dit dat het nog wel even gaat duren voordat we in Nederland iets van de aanpassing gaan merken, aldus De Boer.
Meer wolven
In december vorig jaar deed de Europese Commissie een voorstel om de beschermde status van de wolf te verlagen van ‘strikt beschermd’ naar ‘beschermd’. De Boer opnieuw: ‘De Commissie deed dit op basis van een analyse van de wolvensituatie in de Europese Unie. Hiervoor is inbreng verzameld van lokale overheden, academici en andere betrokken partijen. De analyse laat zien dat er nu meer dan 20.000 wolven zijn in 23 verschillende EU-lidstaten. Dit is goed nieuws voor de biodiversiteit in Europa, maar brengt ook gevaren mee voor bijvoorbeeld vee.’ Naar aanleiding van deze analyse stemden de EU-landen in met een aanvraag voor aanpassing van de status in internationaal verband.
Wetswijziging
De verlaagde status is nu dus aangenomen. De verandering gaat in per 7 maart 2025. ‘Pas dan kan de Europese Commissie een voorstel doen om de Habitatrichtlijn aan te passen’, legt De Boer uit. ‘In deze Europese wet staat in welke mate een diersoort beschermd is en deze moet dus worden aangepast om de wolf naar een lager beschermingsniveau over te zetten. Na goedkeuring van deze wetswijziging door het Europees Parlement en de relevante Europese ministers is het Europese deel van het traject afgerond. Het is dan aan Den Haag om de beschermde status van de wolf te wijzigen in de Nederlandse wet.’
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ruth van Schriek