LTO Noord meldt succes met stijging signalen criminaliteit buitengebied
De aanpak van LTO Noord om criminaliteit in het buitengebied tegen te gaan bestaat uit voorlichting, preventie en concrete hulp voor boeren in de knel. Daarvoor is vertrouwenspersoon Gaby de Ruiter aangesteld. Ze is nu precies een jaar aan het werk. In dat jaar zag ze op bijna vijftig bijeenkomsten meer dan tweeduizend boeren en tuinders. Daar rolden meer dan tweehonderd ervaringsverhalen uit over (drugs)criminaliteit in het buitengebied.
Bouwen aan vertrouwen
De Ruiter ziet dat aantal in de loop van het jaar stijgen. ‘Mensen moeten eerst van mijn bestaan afweten door bijvoorbeeld een voorlichtingsbijeenkomst, een interview of van horen zeggen, voordat zij mij bellen of mailen met een vraag. Het is bouwen aan vertrouwen.’
Meldingen en casussen
De statistieken laten volgens LTO Noord ook zien dat de aanpak van een vertrouwenspersoon werkt. ‘Vooral in de tweede helft van het jaar kwamen er meer meldingen binnen. Het eerste half jaar is er vooral gewerkt aan naamsbekendheid en vertrouwen.’ In totaal kwamen 31 concrete casussen binnen waarbij de hulp van LTO Noord werd ingeschakeld. De zaken waren voor 40 procent drugsgerelateerd, 40 procent ging over diefstal en inbraak en enkele over bedreiging/intimidatie. De Ruiter werd vooral gebeld door boeren (70 procent), en soms ook door burgers of erfbetreders uit het buitengebied.
Op de politieke agenda
LTO Noord wil het thema veiligheid graag op de politieke agenda houden. ‘Het tegengaan van criminaliteit op het platteland zal de komende jaren alleen maar actueler worden. Doordat steeds meer agrarisch ondernemers stoppen, neemt de leegstand op het platteland toe met alle gevaren van dien’, aldus Eric Douma, bestuurder bij LTO Noord.