Andere provincies hebben geen plannen om net zoals in Brabant latente ruimte in te trekken
Brabant gaat ongebruikte stikstofruimte intrekken bij grote industriële bedrijven en bij veehouders. In de landbouw draait het om slapende vergunningen en nieuwe stallen die nog niet zijn gerealiseerd. Bij beide wordt een termijn van drie jaar gehanteerd. Als boeren dus een nieuwe stal willen bouwen, moet deze binnen drie jaar in gebruik genomen zijn. Juristen zetten op dit moment nog vraagtekens bij de maatregel.
Intern salderen, en dus het houden van minder dieren, valt niet onder het nieuwe intrekkingsbeleid. De uitvoering van deze maatregel is onderdeel van het bestuursakkoord dat D66, GroenLinks, Lokaal Brabant, PvdA, SP en VVD vorig jaar in de zomer sloten.
Generieke maatregel
Friesland, Flevoland, Groningen, Limburg, Overijssel, Utrecht, Zeeland, Zuid-Holland hebben op dit moment geen voornemens om latente ruimte in te nemen. Zeeland is er achter de schermen wel mee bezig. „We kijken bedrijfsspecifiek naar latente ruimte, maar we zijn nog niet zo ver als in Brabant om generiek beleid in te voeren”, aldus een woordvoerder namens het Zeeuwse college.
Utrecht is extra interessant, omdat er net zoals in Brabant als enige provincie een coalitie zit zonder BBB. Echter, ook daar heeft het provinciebestuur met gedeputeerden van GroenLinks, VVD, D66, CDA en PvdA op dit moment geen plannen om actief latente ruimte in te gaan trekken op provinciaal niveau.
Vrijwilligheid
De colleges van Friesland, Groningen, Limburg benadrukken via woordvoerders dat ze werken op basis van vrijwillige stikstofmaatregelen. „Het intrekken van latente ruimte heeft daarom niet onze voorkeur”, aldus een woordvoerder van provincie Friesland.
In Limburg zien ze de maatregel ook niet als ‘beslissend onderdeel van een goede langetermijnoplossing’. „Wel blijven we via onze contacten in alle provincies op de hoogte, om te zien hoe het intrekken van latente ruimte uitpakt voor alle betrokken partijen. Overigens hebben we in Limburg veel stoppende boeren, wat veel stikstofruimte gaat opleveren. Daarnaast is het kunnen helpen van PAS-melders nu een hoge prioriteit in Limburg.”
Andere situatie
Flevoland ziet niets in de maatregel, omdat de landbouw in die provincie heel anders is georganiseerd. Flevoland is een echte akkerbouwprovincie en heeft minder veehouderij, laat een woordvoerder weten. „De situatie in Noord-Brabant is anders dan in Flevoland, met name door de omvang van de niet-grondgebonden landbouwsector. Op dit moment heeft Provincie Flevoland geen actieve intrekkingsstrategie voor de latente ruimte.”
Overijssel wijst naar het Rijk. „Het intrekken van latente ruimte past bij een generieke benadering van het stikstofprobleem. Wij wachten belangstellend op de maatregelen die de minister gaat nemen in vervolg op het beëindigen van de NPLG.”
Geen standpunt
Niet alle provincies weten het al. Noord-Holland heeft nog geen standpunt ingenomen en is nog in overleg met het Interprovinciaal Overleg en Drenthe heeft schriftelijke vragen van de Partij voor de Dieren ontvangen over dit onderwerp. De persvragen kunnen daarom nog niet worden beantwoord. Het college moet voor de beantwoording eerst nog een standpunt innemen.
Gelderland is niet meegenomen in dit artikel. De provincie lukte het niet om op tijd te reageren. Deze reactie wordt z.s.m. nog toegevoegd.