HHNK zet zich schrap voor storm Conall
In het westen, oosten en noorden kunnen vanavond zeer zware windstoten voorkomen. Specifiek gaat het om de provincies Noord-Holland, Friesland, Flevoland, Groningen, Drenthe en Overijssel. Het verkeer zal hinder ondervinden, vooral fietsers en bestuurders van vrachtwagens en auto’s met aanhanger moeten alert zijn. Bomen kunnen omwaaien en er is kans op schade aan huizen en gebouwen, zoals stallen en schuren.
Hoogtepunt storm
Het hoogtepunt van de storm zal tussen 18.00 en 21.00 uur zijn. In het noorden en langs de kunst kunnen dan windstoten voorkomen van 120 tot 130 kilometer per uur. Landinwaarts kan het gaat om windstoten van 100 tot 110 kilometer per uur en ten noorden van de grote rivieren gaat het om zwarte windstoten van 80 tot 100 kilometer per uur, meldt het KNMI. Daarbij kan veel neerslag vallen. In totaal wordt tussen de 5 tot 20 millimeter verwacht.
In de middag draait de wind via het zuiden naar het zuidwesten en wordt krachtiger, met windkracht 4 tot 6. Tegen de avond is er sprake van een stormachtige wind, windkracht 9, uit het noordwesten.
Invloed zware wind op waterstand
Omdat de windrichtingen gedurende de dag sterk veranderen, is het lastig te voorspellen wat de precieze invloed zal zijn op de waterstand. De sluizen worden daarom uit voorzorg gesloten.
Door de veranderende windrichting kan het waterpeil aan het Markermeer tijdelijk stijgen. Dit wordt opstuwing genoemd. Dit gebeurt wanneer harde wind het water naar één kant duwt. De Broekerhaven en de Sassluis liggen in een lage kom tussen twee dijken (Zuiderdijk en de Houtribdijk), en door de sluizen te sluiten wordt het achterliggende gebied beschermd tegen mogelijke wateroverlast. Donderdagochtend gaan de sluizen weer open.
Watersysteem kan hoeveelheid regen aan
De regen die vandaag valt, maximaal twintig millimeter, kan het watersysteem in Noord-Holland volgens HHNK goed aan. De waterstand van het Amstelmeer is op dit moment iets hoger dan normaal, omdat het water niet goed naar de zee kan worden geloodst. Dit komt door het hoge waterpeil in de Waddenzee. In plaats van natuurlijke stroming, worden pompen gebruikt om het water weg te krijgen. In het noorden van Noord-Holland stijgt het waterpeil plaatselijk door opstuwing. Dit vormt echter geen probleem voor het watersysteem.
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft alles onder controle.
Weer later in de week
Later in de week wordt het weer een stuk rustiger. De KNMI verwacht dan dat de kans op neerslag klein is en dat de wind zal afnemen.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Ellen Meinen
Bronnen: KNMI, HHNK