Waterschapsbelasting Hollands Noorderkwartier stijgt: ‘Boeren worden gespaard’
‘In 2025 en de volgende twee jaar blijft de waterschapsbelasting stijgen, zoals al is afgesproken in het meerjarenperspectief. Een gevolg van zowel inflatie als uitbreiding van de taken door een steeds complexere samenleving én klimaatverandering. Daarop moet worden geanticipeerd. Ook de gevolgen, zoals wateroverlast, brengen extra kosten met zich mee’, schrijft HHNK in een eigen verklaring.
4,50 euro per maand
De procesindustrie heeft te maken met de grootste stijging. Huishoudens gaan zo’n 10 procent meer betalen. Voor alleenstaande huurders betekent dat een stijging van 1,50 euro per maand, voor meerpersoonshuishoudens met een duurdere woning gaat het om zo’n 4,50 euro per maand.
Hollands Noorderkwartier heeft ingeteerd op de financiële reserves vanwege het herstel van schade aan kades en oevers na hoogwater begin dit jaar en eind vorig jaar. De schade bij het IJsselmeer en het Markermeer is inmiddels hersteld. Ook kostte de inzet van extra gemalen geld.
Daarnaast moet het hoogheemraadschap in 2027 voldoen aan de Kaderrichtlijn Water (KRW), veel wateren zitten nu nog onder de gestelde normen. Daar wordt ook geld in geïnvesteerd. ‘Het betreft het verwijderen van microverontreiniging uit het rioolwater, maar ook aanvullende monitoring. Onder meer daartoe heeft HHNK een risicoanalyse op het gebied van vergunningen, toezicht en handhaving uitgevoerd’, schrijft de overheidsinstantie.
Geleidelijke stijging
„We willen grote schommelingen in de belastingtarieven voorkomen en daarom kiezen we voor een geleidelijke stijging, want de kosten zullen omhoog blijven gaan. De maatschappij gaat er niet eenvoudiger op worden in de komende tijd”, aldus Simon Ruiter van HHNK. „Er zijn wel hoopvolle ontwikkelingen, zoals het uitfaseren van de slibdrooginstallatie in Beverwijk waardoor het gasverbruik drastisch zal verminderen. Aan de andere kant kunnen zonneparken op rwzi’s nu niet worden aangesloten vanwege congestie op het netwerk. En dan speelt nog de noodzaak van groot onderhoud aan de rwzi’s én de noodzaak van uitbreiding door de bevolkingsgroei.”
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier