Grondgebruikers kunnen nu meer faunaschade melden via MijnFaunazaken
Voorheen kon alleen schade worden geregistreerd die in aanmerking komt voor een financiële tegemoetkoming. Nu is het ook mogelijk om schade te melden die buiten deze criteria valt, zoals schade veroorzaakt door dieren die onder landelijke of provinciale vrijstellingen vallen. Dat schrijft BIJ12 op de eigen website.
Grondgebruikers kunnen via MFZ een melding indienen door de optie ‘taxatie zonder tegemoetkoming’ te kiezen. Hierbij vullen zij gegevens in over het perceel, het gewas en de vermoedelijke schadeveroorzaker. Ook wordt gevraagd om een schatting van de schade. Op basis van deze gegevens bepaalt BIJ12 of de schade wordt getaxeerd. Binnen 48 uur (op werkdagen) volgt een besluit.
Onafhankelijke taxatie
De schade wordt beoordeeld door een onafhankelijke taxateur. Dit is ook mogelijk voor schade die niet leidt tot een tegemoetkoming. Het doel hiervan is om een vollediger overzicht te krijgen van de impact van faunaschade op landbouwgewassen. Provincies kunnen deze informatie gebruiken om hun beleid en plannen beter af te stemmen op de praktijk.
Door meer meldingen te verzamelen, kunnen grondgebruikers bijdragen aan een gerichter faunabeleid. Dit is vooral belangrijk in het kader van schade door vrijgestelde diersoorten zoals de houtduif, vos of zwarte kraai, waarvan de schade vaak niet binnen bestaande tegemoetkomingsregelingen valt.
Tekst: Robert Hüsken
Robert Hüsken is freelance tekstschrijver en podcastmaker voor diverse bedrijven, media en andere organisaties.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: BIJ12