Grasdrogerij Hartog verplaatst drogerij-activiteiten naar het buitenland
In Nederland gaat de drogerij zich verder focussen op de productie van gespecialiseerde paardenvoeders op basis van ruwvoer, en op de productie van luzerne-pikbalen voor legkippen.
Gasgestookt
Hartog is de enige drogerij in Nederland die droogt op gas: de rest van de Nederlandse groenvoederdrogerijen worden met kolen gestookt. De torenhoge energiekosten hebben de afgelopen vijf jaar zwaar op de begroting gedrukt.
Daarnaast wordt de grond (en daarmee de teeltcontracten) in Noord-Holland en Flevoland ook steeds duurder, licht Marjon Dubbel van Hartog toe. „Ook loondrogen is daardoor de afgelopen vijf jaar sterk afgenomen”, schetst ze. „Dat was hier voorheen altijd een behoorlijke inkomstenbron.”
Knopen geteld
Het loondrogen stelde de laatste tijd in feite weinig meer voor. De grasdrogerij heeft nu de knopen geteld en de strategische beslissing genomen om het droogproces komend seizoen in Nederland af te bouwen, en elders in Europa capaciteit in te huren voor het drogen van gras en met name luzerne.
Lopende contracten voor ruwvoerteelten en loondrogen zullen het komende jaar nog worden nagekomen, maar dan stopt de Hartog-schoorsteen in Lambertschaag definitief met roken. „In Lambertschaag gaan we wel gewoon door als onderneming: Hartog blijft hier bestaan en ook al ons personeel kan behouden blijven”, aldus Dubbel. De gespecialiseerde paardenvoeders die Hartog maakt, gaan immers de hele wereld over.
Motorcoureur
De onderneming was sinds 1948 in Noord-Holland actief met grasdrogen. In de jaren 70 werd de grasdrogerij landelijk bekend, doordat eigenaar Wil Hartog diverse successen boekte als motorcoureur. De grasdrogerij was oorspronkelijk gevestigd in Abbekerk en opereert de laatste jaren vanuit Lambertschaag.