Video: Kaasboerderij de Annahoeve uit Sassenheim de beste kaasmaker van Leiden en omstreken
Er waren meer winnaars. Kaasboerderij Nellesteijn uit Wassenaar kreeg van de jury de meeste punten voor hun oude Goudse kaas en de familie Hogendoorn uit Waarder won in de categorie voor kleine kazen (minder dan 2 kilo). De jonge BoerenLeidse van kaasboerderij Kwakernaak uit Oud Ade en de belegen BoerenLeidse van kaasboerderij de Sophiahoeve uit Warmond werden in hun categorieën het best beoordeeld.
Bij de specialiteitenkazen behaalde kaasboerderij de Vossenburgh uit Langeraar de hoogste score. De jonge kaas van kaasboerderij de Jong uit Zoeterwoude en de belegen kaas van de familie van Veen uit Zoeterwoude wonnen in de categorie ambachtelijke kazen die niet in aanmerking komen voor het predicaat boerenkaas. Boerenkaas mag alleen zo worden genoemd als het op de eigen boerderij wordt gemaakt van de rauwe melk van eigen koeien.
Ook dit jaar werden weer boter en karnemelk gekeurd, zuivelproducten waar de Leidse regio van oudsher om bekend staat, omdat ze in combinatie met de Boeren Leidse kaas worden geproduceerd. De karnemelk van kaasboerderij Nellesteijn en de boter van Polderzuivel in Benthuizen kregen de hoogste score van de keurmeesters.
Hoge opkomst
De opkomst was groot dit jaar: ruim 30 kaas- en zuivelmakers uit de regio brachten samen 74 boerenkazen naar de keuring. Er waren ambachtelijk gemaakte kazen in alle soorten en maten - Leidse en Goudse, van jong tot oud, van babyformaat tot kazen van 20 kilo. De kaaskeuring onderscheidt daarom verschillende categorieën. Onafhankelijke keurmeesters beoordeelden de kazen op uiterlijk, consistentie, doorsnede, geur en smaak.
Kwaliteitsborging
Rondom Leiden wordt al eeuwenlang boerenkaas gemaakt. Vroeger door honderden boeren, nu nog slechts door enkele tientallen. Het ambacht van boerenkaasmaken is daarom officieel uitgeroepen tot Nederlands immaterieel cultureel erfgoed. Boerenkaas wordt op de boerderij gemaakt van niet-gepasteuriseerde rauwe melk.
Door het organiseren van een onafhankelijke kaaskeuring krijgen de kaasmakende boeren waardevolle feedback waarmee ze hun producten verder kunnen verbeteren. De kaaskeuringen hebben zo een belangrijke rol in het hooghouden van de kwaliteit van de ambachtelijke kaasmakerij.

Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Kaaskeuring Rondom Leiden
Bron: Kaaskeuring Rondom Leiden